Heroisk innsats ikke nok

Roma var kraftige underdogs mot gigantene fra Real Madrid. Botmiddelet for Spalletti var å spille uten spiss, med Diego Perotti som falsk nier. De Rossi var enda ikke helt frisk fra sin skade, noe som gjorde at William Vainqueur utgjorde den ene halvdelen av den dyptsittende duoen sammen med Miralem Pjanic. Alessandro Florenzi fikk oppgaven med å stagge Cristiano Ronaldo fra sin høyreback-posisjon, noe han gjorde godt helt til han, vel, ikke gjorde det.

Men det første først: Roma leverte en meget godt gjennomført første omgang. Laget lå tett og kompakt og var disiplinerte og lojale mot planen Spalletti hadde lagt opp til. Dette førte blant annet til at Real Madrid for første gang siden 2011 i Champions League ikke maktet et eneste skudd på mål i første omgang. De kom nære ved en anledning da venstreback Marcelos vådeskudd snek seg på utsiden av stolpen.

Roma skapte heller ikke noe særlig, men hadde mange tilløp til sjanser, da spesielt ved Mohamed Salah som gang på gang satte Real-forsvaret på prøve. Dessverre for egyptern satt aldri det siste touchet eller den siste avleveringen som det skulle, noe som også skulle bli gjennomgansmelodien i annen omgang. El Shaarawy fikk også en god mulighet, men uhyre raske Raphael Varane fikk taklet den hårfagre angriperen rett før han skulle avslutte. 0-0 til pause foran et tilnærmet fullsatt Olimpico.

tjoyi4xqqaemhaclwwhk

Roma gikk tøffere til verks offensivt i starten av annen omgang og fikk også koblet et lite grep om kampen etterhvert. Da er det jo utgjort at det var nettopp i en sånn periode at bortelaget fikk hull på byllen. For en gangs skyld ble Roma-forsvaret satt på prøve da de stod litt høyt og Marcelo tredte frem Ronaldo på venstresiden. Portugiseren, som stort sett hadde befunnet seg i baklomma til Florenzi i første omgang, dro nevnte italiener bort da han dro seg innover på hjørnet av sekstenmeteren. Florenzi nådde akkurat tilbake i tide til å få en kroppsdel på ballen Ronaldo sendte mot mål, noe som bare gjorde at den fikk en ekstra bue mens den seilte over Szczesny i målet. 1-0 til Real Madrid og Ronaldo.

Som vanlig da det dro seg over timen begynte Roma å merke kjøret. Lagdelene hang i mindre grad en før sammen og det ble større rom å boltre seg i offensivt for spanjolene. Roma jagde samtidig scoring, men ved de mange anledningene man hadde til å skape noe sviktet den siste pasningen/touchet/avslutningen. Nevnte Salah rotet bort mange av disse. Nærmest kom man da innbytter Dzeko la igjen til Vainqueur som fikk klokkerent treff på ballen, men uheldigvis for Roma og franskmannens del forsvant ballen noen usselige centimetre til side for målet til Keylor Navas.

uzu3uqwleypunlytrz7s

Roma burde hatt to store muligheter til å score rett etter 80 spilte minutter og denne gang var det ikke lagets unøyaktighet som sto i veien. Først overser den polske kamplederen et soleklart straffespark etter at Dani Carvajal feier ned Florenzi i feltet en halvtime etter at sistnevnte hadde kvittet seg med lærkula. «Det skal mye til for å få straffespark mot Real Madrid», oppsumerte den danske landslagssjefen Åge Hareide treffende. Deretter blåser dommer frispark til Salah i en duell mot Sergio Ramos til tross for at Salah hadde fritt leide mot mål. Dårlig av dommeren, som også i første omgang ga Roma frispark da de hadde klar fordel av ball. Det skal sies at dommeren jevnt over var svak og det gjald også hans assistenter. Rart, all den tid det ikke var en spesielt vanskelig kamp å dømme. Kanskje var anledningen for stor.

Det unnskylder ikke Romas tafatte forsvarsspill ved 2-0. Innbytter Jese fikk føre ball lenge og vel og Lucas Digne, som ellers hadde hatt en god kamp, ble ryggende for lenge. Jese plasserte ballen i det lengste hjørnet på imponerende vis og gjorde med det Romas sjanser for avansement betydelig dårligere.

Real Madrid vinner 2-0 på Olimpico, men alt i alt et steg i riktig retning for Spallettis gjennonoppbygging av dette Roma-laget. Laget virker å ha langt flere taktiske strenger å spille på og en solid moral. Laget virker igjen noe dårlig trent og det skal bli spennede å se hva som skjer på den fysiske fronten i neste pre-season.

Av enkeltspillere sto stopperparet, med Kostas Manolas i spissen, godt frem. Vainqueur var god til å bryte opp spillet og også god når han tok fornuftige, enkle løsninger med ball. Ventet noen ganger for lenge med å levere fra seg ball og havnet i trøbbel. Hadde fortjent en scoring. Diego Perotti var igjen god, men Salah virkelig kunne ha blitt en helt her, men sviktet i avgjørende øyeblikk. En liten kaktus til Miralem Pjanic som i tradisjon tro blir mer og mer usynlig ettersom sesongen skrider frem. Finner det også merkelig at en av fotball-Europas beste frisparkskyttere ikke greier å løfte hjørnespark tilstrekkelig inn i feltet.

Det blir neppe noen CL-kvartfinale på Roma, men onsdagens kamp på Olimpico var allikevel på de aller fleste parametre en positiv opplevelse. Med mer sting i siste tredjedel og en dommer som hadde gjort jobben sin kunne også resultatet ha vært langt hyggeligere.