Slaget om Roma

Mye leven, meninger og følelser. Sånn sett, er oppbyggingen rundt derbyet som det pleier, men denne gang har begge lags supportere planlagt boikott av kampen. Det er selvsagt enormt trist, men på ett eller annet nivå, må publikum vise at de også er en del av helheten, og fortjener – og skal – bli hørt, og det er ikke første gang tifosi har skapt kontrovers før og under et derby.

I 1979 omkom en Lazio-trofast under kamp i Curva Nord da han ble truffet i øyet av et prosjektil som angivelig skulle ha kommet fra Curva Sud. Vincenzo Paparelli ble det første dødsfallet i Italia relatert til fotball og fotballvold.

US4TEtJ

  1. mars 2004 ble derbyet stanset få minutter ut i andre omgang, da det svirret rykter på Olimpico om at politiet hadde kjørt på et barn utenfor stadion. Dem som så kampen, husker sikkert at Francesco Totti, etter å ha pratet med hovedpersoner i Curva Sud, ber dommer Rosetti, om å avslutte kampen for å forhindre massesammenstøt på tribunene. Kampen ble avbrutt, og gatene utenfor Olimpico ble forvandlet til en krigssone. 170 politifolk ble skadd og 13 ‘ultras’ ble arrestert. Kampen ble spilt en måned senere, uten noen som helst form for bråk, og endte 1-1 (Totti på straffe ’61).

Kampen, og omstendighetene rundt den, har alltid vært betent, og det er enorme følelser i sving, men omfanget av dette vil vi, som TV-seere i morgen, ikke ane omfanget av.

Så til fotballen. Sist lagene møttes i november, kom Lazio fra Trondheim, der laget hadde sikret avansement fra EURO-League gruppen etter 2-0 over Rosenborg. Da stakk Roma av med seieren etter Edin Džeko satte inn sitt andre mål for sesongen på straffe. Gervinho doblet ledelsen etter en time, og fastsatte sluttresultatet til nettopp 2-0.

Nå har Lazio røket ut av UEFA-cupen mot Sparta Praha, og kommer fra 1-1 borte mot Milan, men laget ser ikke ut som en av de skarpeste utfordrerne til neste års europacup. Mildt sagt er det dårlig stemning i klubben, og for å vondt verre, må Pioli klare seg uten flere nøkkelspillere i morgen. Lulić pådro seg to gule kort på San Siro sist, og må stå over, mens Basta, Radu, Kishna, de Vrij, Konko og Milinković-Savić har byttet ut trening med behandlingsrom.

Dette gjør at Pioli muligens vil kjøre disse elleve; Marchetti; Patric, Bisevac, Hoedt, Braafheid; Cataldi, Biglia, Parolo; Candreva, Matri, Felipe Anderson.

På den gul/røde halvdelen er ting litt annerledes. Roma har 5 poeng bakover til nærmeste konkurrent om den viktige tredjeplassen, og med samme antall poeng oppover til Napoli – som man møter på Olimpico i slutten av april (25/04 15:00), så at det blir europeisk spill neste år, er nærmest avgjort. Det er kun valøren det er snakk om. I tillegg sliter man med luksusproblem, i form av Totti.REZxSSx

Skal han spille eller ikke? Det er spørsmålet alle stiller seg. Oppfølgingsspørsmålet er dog dystrere; er dette Francesco Tottis siste derby? Spekulasjonene overlates til dem som klarer å tenke i de baner. Personlig blir dette for science-fiction; å se for seg Roma uten Totti. Den tid, den sorg.

Om Spallettis dager i Hovedstaden er sorgløse er uvisst, men tvilsomt. Laget han mønstrer i morgen later til å være uforandret med tanke på oppgjøret mot Inter. Det meldes at Diego Perotti vil starte som midtspiss, i det som i 2006/07 sesongen het ‘Totti-rollen’, som er noe lignende en falsk nier eller en dyptliggende angriper. For å lene seg litt tilbake på spørsmålet om Totti spiller eller ikke, må man nesten ta med at nummer to i rekken på denne posisjonen, mest sannsynlig er Edin Džeko, som for øvrig puttet mot Sveits i landslagspausen. Men dette må nok legges i spekulasjonshaugen.

Dersom laget er uendret, ser vi Wojciech Szczęsny vokte buret. Foran seg vil Antonio Rüdiger og Kostas Manolas sørge for at Candreva, Matri og Felipe Anderson har en dårlig kamp. Disse herrene blir flakert av FLorenzi og Digne.  Troikaen på midten vil mest sannsynlig bestå av Nainggolan, Keita og Pjanić, som virker å være i storform om dagen. Midtbane-eleganten satte inn ett mål i hver landskamp han spilte nå i pausen, hhv. mot Luxembourg (hvis han har u-17 og u-19 kamper for) og Sveits. På kantene vil vi nok får et gjensyn med ett par lynraske og eksplosive egyptiske innslag materialisert i El Shaarawy og Mohammed Salah, som også scorte for sine respektive landslag i pausen. I midten blir det met sannsynlig Diego ‘el monito’ Perotti.

Et Roma-lag, som fremdeles er i utvikling, og som har en bra ubeseiret rekke i Serie A bak seg, kan fort sementere tredjeplassen med seier i morgen. Undertegnede tror både El Shaarawy og Mohammed Salah utfolder seg imorgen, og synes nesten litt synd på Braafheid og Patric, som ikke har all verdens med kamper mellom seg i Serie A denne sesongen, og som fort kan få en travel dag på jobben.

Det eneste som mangler for at derbyet skal bli fullkomment på fotballbanen er selvsagt De Rossi og Totti, men mye kan skje før avspark i morgen, og mye kan skje underveis i derbyet. I alle tilfeller skal, etter mitt syn, Roma være bedre rustet til å ta alle tre poengene i morgen, til tross for at disse kampene er en slags finale. Lazio er et lag man må respekter men ikke frykte. Like mye står på spill for de lyseblå, men Roma skal alltid og vil alltid være best!
Xe5XoXj
For ikke å glemme; MIralem Pjanic har fødselsdag i dag så: ‘sretan rođendan’, og ikke spis for mye baklava!

Avspark i morgen kl 15:00 på Viasat Sport & Viaplay

 

DAJE!!