Sabatinis karakterbok 2015/16

For fjerde sesong på rad skal vi vurdere kjøpene/lånene Romas sportsdirektør gjorde for sesongen. Denne gangen er det spillerne som kom inn i fjor sommer og i januar. Vi benytter en skal fra en 1-6, der 6 er best, med +/- for å nyansere.

For sesongen 12/13, der Sabatini hentet inn Goicoechea, Piris, Dodò, Torosidis, Marquinhos, Balzaretti, Castan, Bradley, Lucca, Florenzi, Tachtsidis og Destro oppnådde han et snitt på 3, 27. Kjøpene for 13/14-sesongen, De Sanctis, Skorupski, Benatia, Maicon, Toloi, Jedvaj, Bastos, Nainggolan, Strootman, Gervinho og Ljajic ga et snitt på langt bedre 4, 27. Forrige sesong hentet Sabatini inn Yanga-Mbiwa, Astori, Holebas, Cole, Spolli, Manolas, Keita, Paredes, Ucan, Ibarbo, Iturbe og Doumbia. Dette førte til et snitt på 3, 09, det svakeste tallet Sabatini har levert så langt. Har Marlboro-helten gjort opp for seg?

 

Wojciech Szczesny – 4+

Den polske keeperen, meget rutinert tross forholdsvis ung alder, ankom Roma på lån fra Arsenal uten opsjon på kjøp. Hadde vært fast i London-klubben i flere sesonger, men en nedadgående kurve og Petr Cechs ankomst gjorde at veien til førsteelleveren så lang ut for polakken. Morgan De Sanctis hadde ikke levert på det samme nivået som han gjorde i sin debutsesong og dermed kom Szczesny inn, trolig som en stop-gap solution i påvente av en mer permanent løsning. Szczesny måtte finne seg i å dele hanskene med De Sanctis noe i starten av sesongen, men ble etterhvert et klart førstevalg. Med stabilitet i spilletid kom også stabiliteten i spillet, og spesielt mot slutten av sesongen var polakken meget solid. Som keeper er han ikke så vanskelig å oppsummere: Meget god på streken, en OK igangsetter (bedre med armer enn med bein) og fryktelig svak i feltet. Kan se tilbake på noen tabber, blant annet i bortekampen mot BATE og på et Klose-mål i derbyet, men også på matchvinnende redninger, som hjemme mot BATE (som trolig sikret Roma avansement), hjemme mot Juventus og i hjemmeseieren mot Napoli. Roma har sagt at de muligens vil ha keeperen med videre på lån, men signeringen av Allison gjør at det virker noe usannsynlig. Alt i alt har Szczesny gjort en god, ikke strålende, men en god innsats i Roma.

wojciech-szczesny-cropped_1l0m4u06w5c9v15bu1yujpp5qa

 

 

 

 

 

Lucas Digne 5-

Roma har hatt et venstrebackproblem helt siden John Arne Riise gikk fra gudaktigspill i 09/10 til det diamentralt motsatte sesongen etter. Denne sesongen var det franskmannen Lucas Digne sin tur til å stoppe lekkasjen. Med en svak back-up i Emerson Palmieri ble det en meget hektisk sesong for Digne, som stort sett har spilt rubbel og bit. Fra benkvarmer i PSG har nå Digne kommet med i (brutto)troppen til Frankrike til sommerens EM. Tidvis varierende defensivt har han vært, men de offensive bidragene har vært av det gledelige slaget. I tall har han bidratt med tre mål, fem målgivende og fire gule kort. Fremstår som en fin, lojal og profesjonell fyr som virkelig ønsker å bli værende. Dessverre virker det som om Roma mener utkjøpsklausulen på €18 millioner er noe høy, noe PSG ikke er enige i. Roma ønsker nok allikevel å forhandle videre for Sabatini vil gjerne ha med Digne videre, for som sportsdirektøren selv sa: «Han har fortjent det.»

GettyImages-486213848.0

 

 

 

 

 

 

Norbert Gyömbèr – 2

På lån fra Catania i Serie B. En høyreist stopper/høyreback som Sabatini ved et par anledninger har uttrykt at han ville ha sett mer på grunn av hans fysiske attributter. Endte opp med å spille i totalt 93 minutter, uten å bidra med all verden foruten ett gult kort. Blir neppe å se i Roma-drakt igjen.

Gyomber-20152016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Emerson Palmieri – 2+

Kom på lån fra Santos for å dekke opp på venstrebacken. Tidligere vært på lån i Palermo uten å ha bidratt med all verden på Sicilia. Vært langt unna å true Digne i kampen om en startplass og endte opp med åtte kamper, men bare én fra start. Fått noe mer tillit under Luciano Spalletti (mest som ving) og gjorde Romas siste seriemål da han scoret sitt eneste mot Milan på San Siro. En type som stort sett har spilt på det trygge og tatt lite risiko. En rett og slett litt usexy spiller. Lite har blitt sagt om hans fremtid, men de færreste regner vel med Emerson fra neste sesong.

emerson

 

 

 

 

 

Antonio Rüdiger – 5-

Minusen kommer selvsagt fra den fryktelige svake starten. Kom på lån fra Stuttgart med en kjøpsopsjon på €9 millioner, som Roma uten tvil vil benytte. Virket som en ganske lik type som Yanga-Mbiwa innledningsvis; vill og uvøren, med liten forståelse for spillet. Men etter noen måneder begynte Rüdiger å se bedre ut og har etterhvert vist hvorfor han er en del av det tyske landslaget. Med enorm fysikk, bra fart og solid duellspill har Rüdiger de aller fleste verktøyene i kassa til å bli en virkelig god midtstopper. Fortsatt mye å gå på taktisk, men dersom han blir værende i Italia vil nok også denne delen av spillet fortsette å utvikle seg. Kunne nok endt på en 4+ bare basert på prestasjoner, men prisen (€4+€9 millioner) trekker opp for Sabatinis del. Allerede ryktet bort til Chelsea for en sum langt over Romas totalkostnad. Noterte seg for to mål og fire gule i sin debutsesong.

 

 

 

 

 

Ervin Zukanovic – 4-

Den anvendelige forsvarsspilleren ankom i januar etter kun en halv sesong i Sampdoria. Kom på lån for €1.2 millioner, men Roma har allerede gjort overgangen permanent for ytterligere €2.8 millioner. Ga verdifulle bidrag i starten, men har hatt noen svakere forestillinger på tampen av sesongen. En fin spiller for den defensive bredden, spesielt siden han kan bekle både venstrebacken og stopperplassen.

zukanovic

 

 

 

 

 

 

 

William Vainqueur – 4-

Den sentrale midtbanespilleren ankom på overgangsvinduets siste dag i sommer. Franskmannen har stort sett fungert som backup til en allerede bra midtbane. Har stort sett gjort sakene sine greit, og baserer spillet sitt på det enkle. God til å bryte rytmen hos motstander, og gir ballen som regel raskt videre til mer kreative lagkamerater. Hadde en grusom kamp i Hviterussland, men har ellers vært OK, uten å utmerke seg spesielt. Har i stor grad en lik rolle som den Zukanovic bekler. Blir nok også i fremtiden en avlaster, med midre det skulle dukke opp et bud som gjør at Roma går i pluss.

vainqueur

 

 

 

 

 

 

Mohamed Salah – 5+

Ankom, etter mye om og men, på lån fra Chelsea. Den lynhurtige angrepsspilleren har levert i Roma-trøya fra mer eller mindre første stund og ender sin debutsesong med totalt 15 mål og syv assists og er med det årets toppscorer. Fikk en liten nedtur etter den første derbyet der han ble ute i noen uker etter en skade fra forferdelige Senad Lulic, men har ellers vært meget god. Har i enkeltkamper vært helt borte, men i sum har Salah vist seg som en glitrende signering. Har dog brent en del muligheter og kunne nok ha stått med over 20 nettkjenninger. Allikevel, en aldeles strålende signering av Walter Sabatini.

salah

 

 

 

 

 

 

 

Diego Perotti – 5+

Ble stort sett slaktet før overgangen fra Genoa i januar. Sjeldent har vel spriket mellom forventninger og faktisk produkt vært større. Argentineren har levert fra dag én og vært en meget viktig brikke i Romas sterke andre halvdel av sesongen. Perotti nærmest danser med ballen i beina og kan dra av motstandere med den enkleste tyngdeoverføring. I tillegg en meget god lagspiller som har meget god estetisk fotballsans. Tre mål og sju målgivende er imponerende for en spiller som ankom i januar, men det forteller bare en liten del av historien om hvor god Diego Perotti har vært. Passer perfekt for Spalletti, og kanskje ekstra gøy er Perottis overraskende gode halvsesong fordi knapt noen mente at signeringen var god i utganspunktet.

perotti

 

 

 

 

 

 

 

Iago Falque – 2+

Kom på lån som ble gjort permanent etter én kamp for en totalkostnad på €8 millioner. Fotballnomaden hadde hatt en god sesong i Genoa og Sabatini valgte å ta sjansen. Det begynte også bra for spanjolen, som bidro godt i innledningen av sesongen. Har dog etterhvert forsvunnet helt ut i kulda og Spalletti virker ikke å ha spesielt stor tiltro til spanjolen. Ender sesongen med tre mål og tre assists, og kanskje er det også de tallene han ender med i Roma.

falque

 

 

 

 

 

 

 

Edin Dzeko – 3

Kom fra Manchester City med enorme forventninger og flere tusen møtte opp på Fiumicino da overgangen endelig var i boks. Herjet med Sevilla i generalprøven før sesongen og forventningene nådde igjen uante høyder, noe scoringen hjemme mot Juventus i første hjemmekamp rettferdiggjorde. Men så begynte det så vidt å stoppe opp for tankspissen. Det ble tyngre og tyngre og scoringene som kom kom ofte på straffespark. Dermed begynte det og murres i Roma. Og som vi vet; når omgivelsene snur seg imot deg i Roma, så blir det fryktelig tungt. Det ble det åpenbart også for Edin Dzeko som så ut som han bar verdens byrde på sine skuldre. Scoringene kom innimellom, men det ble overskygget av noen helt sjensasjonelt grove bommer på opplagte målsjanser. Ender allikevel sesongen på ikke-slaktbare 10 mål og syv målgivende, og for de som kjenner historien til Dzeko er ikke dette nødvendigvis krise. Han leverte heller ikke voldsomt i målprotokollen i sin første sesong i Wolfsburg og Manchester City, før han eksploderte i sesong to. Dette har også Dzeko påpekt i intervju med bosnisk TV, og håper med det å kjøpe seg litt mer tid. Det ryktes at Roma kan være klare til å selge Dzeko, men kanskje kan det lønne seg å gi folk mer enn én sesong før de kastes på dør?

dzeko-roma_9011pi5thgsf1dbyg7qmakq6m

 

 

 

 

 

 

 

Stephan El Shaarawy – 5

I likhet med Perotti ristet de fleste på hodet da El Shaarawy ankom Roma på lån fra Milan. Gjorde bedreviterene sine tips til skamme med å levere ikke bare mål, men mål fra øverste hylle fra første stund. Hælvolleyer og langskudd i krysset, kombinert med strålende teknikk gjorde El Shaarawy til en umiddelbar hit i Roma. Etter den glitrende starten dabbet han noe av (faktisk så det ble ryktet at Roma ikke kom til å benytte seg av opsjonen på €13 millioner), før han våknet til liv igjen på tampen av sesongen med å score mot sin tidligere klubb Genoa og mot laget som eier han, AC Milan. Ankom i januar og noterte seg for åtte mål og to målgivende. Har rett og slett gjenopplivet karrieren i Roma og Sabatini kommer til å trigge utkjøpsklausulen.

el sha

 

 

 

 

 

 

Med det ender Sabatini opp med et snitt på 3, 83, noe som er en forbedring med 0, 74 fra i fjor. I stor grad trekkes Sabatinis snitt ned av breddesigneringene som Gyömbér og Emerson, men også av spillere som var tiltenkt viktigere roller som Falque og Dzeko. Januarvinduet var dog råsterkt og snittet er dermed det nest beste som har blitt levert i denne spalten, kun slått av vinduene der blant andre Strootman, Benatia, Gervinho, Maicon og Nainggolan ankom Roma.