Generasjonen som forsvant

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert i Corriere dello Sport.

Man kan nesten plukke et helt lag. Foruten en keeper og en venstreback så er hver posisjon dekket. Det er et lag av unge romere (eller spillere som har kommet opp gjennom akademiet på Trigoria) som har forlatt Roma i løpet av de første seks årene under amerikansk eierskap. Den siste er Federico Ricci, som har gått til Sassuolo på lån med kjøpsopsjon, hvor Roma har en kontra-opsjon. Til tross for at han gjort sin debut for Roma, vil ha noen gang returnere til Trigoria? Akkurat nå virker det usannsynlig.

Sassuolo har blitt et ideelt sted å sende unge romere. Det staret med forsvarsspillerne Frascatore og Antei, og senere har store talenter, med store karrierer foran seg, ankommet: Matteo Politano er fast inventar i laget og scoret forrige sesong mot Roma på Olimpico. Blant hans lagkamerater er Lorenzo Pellegrini, U21-landslagsspiller for Italia, som Sabatini solgte for et år siden for €1.25 millioner. For å kjøpe ham tilbake i 2017 må han ut med €10 millioner. Romas finansielle situasjon tvang en annen midtbanespiller som kom opp gjennom Alberto De Rossis primaverlag, Luca Mazzitelli, til å signere for Sassuolo etter en glimrende sesong i Serie B med Brescia. Han gikk ikke engang til Sassuolo via Roma, for Sabatini hadde allerede solgt ham til Angelozzi i januar.

Romas akademi har også funnet et annet hjem i Pescara. Både Gianluca Caprari og Valerio Verre, nå 23 og 22, gjorde sine debuter i Europa League under Luis Enrique i 2011. Roma lot dem deretter gå tilnærmet gratis da deleierskapsavtaler ble faset ut: Caprari forsvant i blindauksjon, mens Verre gikk til Udinese for under €1 million. Caprari har nå signert for Inter, som har plassert ham på lån i Abruzzo denne sesongen, mens Verre irriterte sin trener Oddo ved å bestemme seg i siste sekund for å bli i Pescara, som hadde satt overgangsrekord da de signerte ham for €4 millioner.

Noen andre må også nevnes, til tross for at de ikke er unge lenger: Aleandro Rosi, 29 år, en romer fra Garbatella som i sin tid var høyt verdsatt av Spalletti, som en gang sa: «Om et par år får dere se hvor god Rosi egentlig er.» Lovnadene og forventningene ble ikke møtt og Rosi ble aldri en spiller av det kalibret. Men Roma kvittet seg med ham uten å få en eneste euro (de måtte faktisk betale kompensasjon for å terminere kontrakten hans) i 2012. Rosi spiller nå for Crotone, på lån fra Genoa. Historien til Stefano Olala er ganske lik; sluppet gratis rett før han begynte å bli kalt opp på landslaget. I en alder av 27 har han nettopp blitt hentet til Premier League og Watford, etter en god periode i Anderlecht. Walter Mazzarri brukte €12 millioner på signaturen hans.

Noen har fortsatt tid til å bli Roma-spillere, for eksempel de nylig kronede Primavera-mesterne. Trequartisaten Lorenzo Di Livio, sønn av Angelo, har gått på lån til Ternana, kaptein og stopper Elio Capradossi har signert for Bari, midtbanespiller Christian D’Urso, blant de beste forrige sesong, skal prøve å vise seg fram i Latina. All jobber for en returbillett til Trigoria.