Møt Romas nyeste signering

Når det norske landslaget først evner å tape mot Aserbadsjan og deretter nesten avgi poeng til San Marino, alt på én uke, er det forståelig at nyheter på den italienske fotballfronten har gått mange hus forbi. Likevel har altså Roma foretatt et viktig skifte i klubbens hierarki, og det er på høy tid å bli kjent med vår nyeste signering: sportsdirektør Frederic Massara.

Hvem, sa du? Massara vil for mange være et ubeskrevet blad, og i den grad sportsdirektører i Italia har kjente navn er han nok ingen tungvekter. Massara, for ordens skyld fra Torino, begynte sin fotballkarriere som en høyst ordinær ving for lag som Pavia, Pescara og Palermo, og etter å ha lagt fotballskoene på hylla i 2003 jobbet han noen år som assistenttrener i mindre klubber. Så, etter en vellykket sesong med vesle Martina i italiensk 7. divisjon, ble han en del av Walter Sabatinis speiderteam i Palermo. Palermo var en av Serie As fremste talentkjennere på denne tiden, og Massara var blant annet høyst delaktig i overgangen som sikret Ezequiel Munoz. Når Sabatini tok turen til Roma fulgte Massara etter, og har siden da fortsatt samarbeidet med skorsteinen fra Umbria. Inntil nå, når Sabatini har utpekt han som sin etterfølger i hovedstaden.

Det er selvsagt vanskelig å forme et inntrykk av en såpass ukjent nykommer, særlig til en stilling hvor vi tidligst kan se noen form for resultater først i januar. Heldigvis har journalisten Eleonora Tratto i Il Messaggero tatt seg bryet med å intervjue et knippe individer som kjenner Massara profesjonelt, og som har følgende å si om Romas nyeste sportsdirektør:

Silvano Martino, Edin Dzekos agent: «Ricky er en reservert, men godt utdannet og bra person. Han har inngående kunnskap om spillere og snakker flere språk perfekt. Han var født klar for en jobb som dette, alltid oppmerksom og punktlig i enhver forhandling. At Sabatini har brukt han jevnlig de siste årene viser bare hvor forberedt og kompetent han er. Han har et meget godt overblikk over overgangsmarkedet og hvordan forhandlinger skal gjennomføres.»

Federico Pastorello, mellommann i forhandlingene for El Shaarawy: «Han er svært godt forberedt og har mye erfaring innen internasjonale overganger, og har alltid vært en av de mest kapable i Sabatings speiderteam. Jeg vet ikke hvordan han vil takle utfordringen med å forholde seg til en hel spillergruppe, med tanke på at en sportslig direktør også må ta seg av det personlige og profesjonelle forholdet mellom spillere og trener. Han er svært presis og velutdannet, og det er et utmerket utgangspunkt. Sabatini er en ekstremt dyktig forhandler, så Massara har store sko å fylle.»

Giovanni Bia, agenten til Matteo og Federico Ricci: «Jeg har kjent Ricky i over 20 år, og vi har møttes i kamp flere ganger. Han var en veldig god ving, en smule irritabel på banen men alltid rettferdig. Som profesjonell er han seriøs og gir alltid alt. Som person er han høflig, veltudannet og ekstremt godt forberedt, han har alt som trengs for å gjøre det bra. Han stiller aldri uforberedt til forhandlinger, og er oppmerksom på hver minste detalj: Han har alltid sett hvilken klubb som er riktig valg for unge spillere. Han prøver alltid å gjøre så få feil som overhodet mulig, og overveier alltid situasjonen nøye før han velger å satse på noen, men når han gjør det er han 100% lojal.«

Fabrizio Ferrari, ekspert på overganger mellom Frankrike og Italia: «Samtalene mellom meg og han gikk alltid grundigere i detalj enn det som var tilfellet med Sabatini. Massara er ærlig, direkte og alltid oppmerksom på hva som foregår på det franske markedet. Han har trekkene som kjennetegner de nye, mer moderne direktørene, i likhet med Mirabelli som jobber for Milan. Dette er selvsagt en stor prøvelse for han, men det vanskeligste delen av jobben vil være resultatene på banen. Han må være en mellommann i alt som skjer mellom treneren, presidenten og laget, og være tydelig i all kommunikasjon.«

Meissa N’Diaye, William Vainqueurs agent: Massara er seriøs og profesjonell, svært språklig sterk og han elsker Roma. Han er direkte, og er ikke en type som sløser med tiden til de han jobber med. Han utstråler trygghet, og er svært ærlig og åpen. Han analyserer filene til hver spiller på en nøyaktig og grundig måte, og er flink til å ikke la agenter vente for lenge under forhandliger. Massara er en type man har lett for å stole på, og unngår aldri direkte spørsmål om f.eks hvorfor en bestemt spiller ikke er en del av klubbens prosjekt (dette vitnesbyrdet burde veie tungt mtp den nesten usedvanlig ryddige måten N-Diayes egen spiller ble slust ut av klubben på, journ. anm.).

Oppsummeringsvis er det mange fagre ord å hente om Frederic Massara så langt, og det faktum at Sabatini selv håndplukket han som sin etterfølger lover godt. Adjektiv som forberedt, nøyaktig og ryddig er sårt tiltrengte i en klubb som Roma, men det er selvsagt kun tiden som vil vise om Massara er klar for den oppgaven han nå har foran seg. Den italienske hovedstadens stolthet har tatt feil tidligere.

Intevjuet ble først publisert oversatt til engelsk på asroma.co.uk