Storoppgjør i Napoli

Det er ikke en hvilken som helst kamp som står på Serie A-menyen allerede klokken 15.00 lørdag ettermiddag. Støvellandet trekker nemlig opp Napoli-Roma, Derby del Sole, fra hatten.

dzeko-napoli

Det etter hvert så hete derbyet spilles mellom de to klubbene som de seneste sesongene har vært nærmest å utfordre suverene Juventus om makta i Serie A. Denne felles misjonen til de to lagene fra sør bandt tidligere de to klubbene sammen, fremfor å splitte de. Navnet solderdebyet bærer i utgangspunktet positive konnotasjoner: To klubber fra det etterslepende sør som kjemper i samme motbakke for å ta igjen forspranget til klubbene fra det langt mer økonomisk sterke nord. Så sterkt følte de på dette felles målet at Roma- og Napoli-fans på 70- og 80-tallet gjerne stod sammen under Derby del Sole, til og med i Curvaen, og sang navnet til sin motpart på andre siden av tribunene. Et medlem fra hver supportergruppering ville til og med før kampen utveksle klubb-bannere.

På 80-tallet var Romas ultras det store forbildet for mange supportergrupperinger i Italia i hvordan lage liv på stadion, både visuelt og sonisk. Napolis ultras kopierte Roma nærmest blindt, og hang gjerne opp CUCS-bannere på San Paolo når Roma kom på besøk. Selv i kamper der Napoli-fansen var rasende, og situasjoner eskalerte til det voldelige, ble Roma-fansen spart. Ved minst to anledninger reiste også Roma-fans til Napoli for å stå sammen med hjemmefansen i oppgjør mot Lazio, da begge enkelt kunne enes om at også dette var en felles fiende.

På midten av 80-tallet begynte situasjonene å endre seg noe. Først kom dette av at Roma-fansen fikk færre billetter til San Paolo fordi en viss argentiner hos hjemmelaget dro noen ekstra tusen hjemmefans. Samtidig som den lettbeinte teknikeren herjet hentet Napoli tidligere Lazio-spiller Bruno Giordano. Roma-fansen kunne naturlig nok ikke la dette gå upåaktet hen, og lot sine følelser for Giordano bli kjent. Napoli-fansen responderte med å synge nedsettende sanger om Bruno Conti. Det gode følelsene døde imidlertid permanent året etter, i oktober 1987. En utvalgt Roma-ultra, portabandiera, gikk som vanlig til bortesvingen på Olimpico for å avlevere et Roma-banner. Stemningen var god, og han ble møtt av «Roma, Roma»-rop fra de tilreisende. Da Napolis portabandiera kom under Curva Sud hadde pipa fått en annen lyd. Det ble pepet og kastet flasker. Dette likte naturlig nok ikke Napolis tilreisende som responderte med å synge «Roma merda.» Kampen var også en het affære, men punktet da alt ble definitivt ødelagt kom rett etter kampslutt, da Napoli Salvatori Bagni gikk under Curva Sud og viste frem gesten kjent som gest dell’ombrello. Han ba, på godt norsk, Curva Sud om å ryke og reise (og enda litt mer). Bagni har senere beklaget hendelsen, og tatt på seg skylden for at forholdet mellom Napoli og Roma nå er så betent som det er.

Fra nyere tid husker vi best Napoli-fansens oppførsel under og i etterkant av den alvorlige kneskaden til Kevin Strootman, Roma-fansens straff for «territoriell rasisme» (lavali col fuoco), og dødsfallet til Napoli-supporter Ciro Esposito, som sammen med et par andre Napoli-supportere havnet i klammeri med ex-Roma-ultra Daniele De Santis på vei til cupfinalen på Olimpico. De Santis ble dømt til 26 år i fengsel, mens de som var sammen med Esposito begge fikk 8 måneder.

Napoli-Roma er, med andre ord, et risikooppgjør. Derfor blir det ikke en eneste Roma-supporter å se i Napoli lørdag. Laget sliter med støtten på hjemmebane, men så langt har ultraene tatt dette igjen borte. Det blir altså ikke tilfelle lørdag.

En annen som ikke reiser til Napoli er nevnte Kevin Strootman. Nederlenderen spilte to kamper for Nederland i landslagspausen, og sliter med smerter i korsryggen. En annen som ikke får blitt med er Bruno Peres. Brasilianeren sliter med en vond lyske.

Dette er selvsagt ordentlige streker i regningen for Spalletti, som trolig hadde ønsket å fortsette med det samme laget som slo Inter på Olimpico. Dette betyr trolig at Florenzi må ned igjen på høyreback, mens Radja Nainggolan og Leandro Paredes kommer inn fra start. For å balansere noe nevner vi at Edin Dzeko fortsatte den fine formen han har vist, og dunket inn to kasser for Bosnia mot Kypros, der han også var kaptein. Daniele De Rossi og Mohamed Salah noterte seg også for scoringer for sine respektive land.

En som virkelig ble skadet mens har var med landslaget var Napoli-spiss Arkadiusz Milik. Spissen har levert godt over forventet så langt, og gjort savnet av Gonzalo Higuain minimalt. Men nå mister altså polakken trolig nesten resten av sesongen med en alvorlig kneskade. Vi ønsker god bedring. Napoli savner også Raul Albiol når Roma kommer på besøk lørdag.

Det ligger mye i potten i Napoli i ettermiddag. Begge lag har rotet bort mer poeng enn de burde og er henholdsvis allerede fire og fem poeng bak Juventus. For ett eller begge kan denne avstanden øke denne helgen, og kanskje ender Scudetto-drømmen for noen denne oktoberdagen.

Roma har fått en grei start på sesongen med 13 poeng på 7 kamper og det smakte meget godt med seier over Inter i den siste kampen før landslagspausen. Selv om 7 kamper er spilt denne sesongen har fortsatt Roma til gode å vinne to strake kamper, og har ikke vunnet på bortebane enda. Dermed passer det dårlig at Roma vant forrige kamp og at dagens kamp spilles i Napoli…

Roma har ikke maktet å score på San Paolo i de fire siste kampene og har til tider blitt rundspilt. Forrige Roma-seier var i 2011 da blant annet Fabio Simplicio var en av målscorerne. Forrige sesong karret Roma til seg 0-0 etter en strålende kamp av Szczesny.

Oppgjøre har altså avspark klokken 15.00 og kan ses på Viasat Sport og Viaplay.

Trolige lagoppstillinger:

NAPOLI (4-3-3): Reina; Hysaj, Maksimovic, Koulibally, Ghoulam; Jorginho, Hamsik, Allan; Callejon, Gabbiadini, Insigne

ROMA (4-2-3-1): Szczesny; Florenzi, Manolas, Fazio, Jesus; Paredes, De Rossi; Salah, Nainggolan, Perotti; Dzeko

 

DAJE ROMA!