Veland: – Jeg forbinder Roma med moro, drama og underholdning

Endelig skal Roma ut i Europa igjen for å bryne seg når det er duket for 16-delsfinale i Europa League. Giallorossi var nær maks uheldig med trekningen og møter spanske Villarreal i kampen om europeisk avansement. Første oppgjør finner sted på Estadio de la Cerámica (El Madrigal) torsdag klokken 21.05.

Hva spansk fotball angår er det ingen i vårt langstrakte land som kan mer enn Petter Veland. Veland har kommentert La Liga i en årrekke, og jobber for tiden i Viasat, der han blant annet kan iakttas og lyttes til i forbindelse med Champions League-sendingene. Ikke bare er han mannen å snakke med når det gjelder spansk ball generelt, men enda mer relevant blir det å ta en prat med den tidligere Lyn-spilleren når Roma skal opp mot Villarreal. Hjertet til Veland banker nemlig for den gule ubåten Roma håper å torpedere over to kamper.

– Roma det verste man kunne trukket

Hvis vi starter lettbeint og subjektivt: Hva tenkte du som Villarreal-supporter da Roma ble trukket opp av bollen som motstander i Europa League?

 – Faen. Enkelt og greit. Roma var tett opp mot det verste/vanskeligste laget Villarreal kunne ha trukket. Italienske lag generelt er vanskelige å møte over to kamper i Europa, men nå klarte jo faktisk Villarreal å slå ut Napoli på noenlunde samme stadie forrige sesong. Skal man gå hele veien i Europa League må man slå mange gode lag, men akkurat Roma synes jeg man kunne ha spart til en eventuell finale.

Sesongen til Villarreal fikk jo en turbulent start da suksesstrener  Marcelino måtte gå kun kort tid før sesongen var i gang. I skrivende stund ligger den gule ubåten på en 6. plass. Hvordan vil du karakterisere sesongen til Villarreal så langt?

 – Ganske bra, men ganske lite stabilitet. De gode og dårlige resultatene kommer litt vilkårlig uten at det nødvendigvis er noen rød tråd i det som skjer. Denne sesongen har man variert fra 1-1 borte mot Real Madrid til 1-1 borte mot Steaua Bucuresti, fra 5-0 hjemme mot Celta Vigo til 2-2 borte mot Osmanlispor, fra 1-3 borte mot Real Sociedad til 1-1 hjemme mot Barcelona og senest fra 0-0 borte mot Sevilla til 1-1 hjemme mot Málaga.

Petter Veland: Ekspert på spansk fotball og Villareal-supporter

Petter Veland: Ekspert på spansk fotball og Villarreal-supporter

– Defensivt er den gule ubåten meget sterke, faktisk Spanias beste til nå i 16/17-sesongen, mens det offensivt har vært en sesong godt under pari. Grunnene til det er mange, men først og fremst skyldes det at Roberto Soldado ennå ikke har spilt et eneste minutt grunnet skade, at forrige sesongs toppscorer Cédric Bakambu har vært mye skadet og borte grunnet Afrikamesterskapet, og at Denis Cheryshev aldri har kommet helt i gang på grunn av gjentatte skadeproblemer.

Defensive

 Hva slags lag fremstår Villarreal som under Fran Escribá, og hvilken taktisk tilnærming velger han til torsdagens kamp?

 – Defensive. Safety first teller for Fran Escribá, og som supporter er det litt frustrerende. Villarreal har alltid vært assosiert med sprudlende angrepsfotball, artister, falmende stjerner som har fått karrieren på rett kjøl igjen, og at man gjerne vinner 4-3 fremfor 1-0. Den siste sesongen under Marcelino og denne sesongen under Fran Escribá ser man ut til å være inspirert av Atlético Madrid slik de fremstod i de første årene under ledelse av Simeone. Jeg antar at det viktigste i morgen blir å holde nullen, og at 0-0 og 1-0 er et resultat Villarreal lever godt med.

 Hva forventer du av Roma?

 – Relativt forsiktige borte og offensive hjemme – som i Serie A. Det er jo ikke noe som helst tvil om at Romas store styrke og fordel ligger i den enorme hjemmeformen man har vist over tid, og det er de selvsagt klar over selv. Derfor tror jeg det taktiske blir veldig viktig, og der pleier jo italienerene å være over gjennomsnittet gode. Jeg tror begge lag vil føle og ta litt på hverandre, men samtidig er Roma et lag jeg automatisk forbinder med moro, drama og underholdning. Forhåpentligvis, sett med gule øyne, blir festskoene værende igjen i Roma når de setter kursen vestover.

– Blåmerkegaranti

Som Villarreal-supporter, hvilke Roma-spillere frykter du mest over disse to kampene?

– Det er vanskelig å komme utenom Edin Dzeko. Villarreal sliter generelt med høye og/eller hodesterke spisser, og alle med gult hjerte får fortsatt litt problemer med å sove om natten dersom noen nevner Falcao eller Marc Janko sent på kvelden. Bosnieren er i kanonslag, kanskje er han i sin beste form noensinne, og Mohamed Salah har jo også et rykk, et tempo og et potensial som kan bli tungen på vektskålen. Den knalltøffe midtbanen med De Rossi og Nainggolan gir jo også blåmerkegaranti, så det er mye å være obs på.

Villarreal har flere Serie A-kjenninger på laget, som Roberto Soriano, Nicola Sansone og Daniele Bonera. Men hvilke spillere er det Roma må være ekstra obs på? 

– Nicola Sansone er Villarreals toppscorer til nå med åtte scoringer, og må selvsagt passes godt på av midtforsvaret til Roma. Tysk-italieneren er god i både mellomrommet og bakrommet, og på den sentrale midtbanen er kaptein Bruno Soriano sjefen med en venstrefot som kan treffe nåla i høystakken.

Hjertet slår for José Ángel

 I Villarreal finner vi også, utrolig nok for de fleste Roma-supportere, José Ángel. Backen hadde et grusomt opphold i Italia, men hvordan greier han seg i gult?

 – Han får av og til hjertet til å pumpe litt ekstra for Villarreal-fansen. Ikke av kjærlighet, men av frykt. Villarreals klart beste venstreback er Jaume Costa, men av diverse årsaker har José Ángel fått starte de tre siste seriekampene. 27-åringen har også startet de fleste kampene i Europa denne sesongen, men det er først og fremst fordi man har sett på Europa League som en fin arena for de nest beste å få spilletid i høst. Nå som det begynner å dra seg til mot en vanskelig motstander tror og håper jeg at det er Jaume Costa som spiller.

Hvilken betydning, om noen, tror du det har at Villarreal starter hjemme og avslutter borte?

– Optimalt sett sier man jo at det er best å avslutte hjemme, og at det er en prosentvis høyere andel av lag som avslutter hjemme som avanserer i dobbeltoppgjør. Det betyr at Roma i større grad kan spille safe og på resultat på Estadio de la Cerámica, mens de kan angripe med fansen i ryggen på hjemmebane.

Hvor høyt på prioriteringslista står Europa League for Villarreal?

– Det varierer litt fra kamp til kamp, alt etter motstander, hvor langt man har kommet i turneringen og hvordan kampprogrammet ser ut ellers. Jeg antar, og håper, at man stiller så sterkt som man overhodet kan mot Roma for å gi det et så godt forsøk som overhodet mulig. Europa League er en av to reelle tittelmuligheter for Villarreal, og det gikk ikke bra i Copa del Rey denne sesongen. Semifinaleplassen forrige sesong er sågar et nylig bevis på at Villarreal har toppnivået i Europa i seg, men til nå i 2017 har de ikke vært gode.

Monchi – ingen suksessgaranti

Hvis vi avslutter litt off-topic: Sportsdirektøren til Sevilla, Monchi, har blitt kraftig linket til Roma. I hvilken grad tror du det er hold i disse ryktene, og hvor mo bør vi bli i knærne dersom han faktisk ankommer den evige stad?

– Monchi er verdens beste sportsdirektør. I Sevilla. Hvordan han vil fungere i andre klubber er et åpent spørsmål. At han har teft, en enorm oversikt og gode forutsetninger er det ingen som helst tvil om, men man skal ikke glemme at nettverket han har bygget i og rundt Sevilla har han jobbet med i mer eller mindre 15 år. Det er ikke slik at Monchi får med seg alle de nærmere 100 speiderne/kontaktpersonene/medhjelperne dersom han forlater Sevilla og blir ansatt av Roma. Dersom han skulle ende opp i Roma har Giallorossi en alle tiders mulighet, men de må ikke la seg lure til å tro at jobben er gjort bare Monchi setter pennen til papiret.

Full tropp

Med unntak av langtidsskadde Alessandro Florenzi kan Spalletti ta med seg en full tropp til Spania. Med tanke på motstanden forventes det at Roma ikke gjør endringer i like stor grad som de gjorde i gruppespillet. Allikevel vokter trolig Allison Becker målet.

Sist Roma møtte Villarreal var det også over to kamper, i UEFA-cupen 2003/04. Da avanserte Villarreal etter seier 2-0 hjemme, mens Roma vant 2-1 på Olimpico etter scoringer av Emerson og Cassano.

For Villarreal nærmer Roberto Soldado seg comeback etter kneskaden han pådro seg i august, men oppgjøret mot Roma kommer for tidlig.

Vi tror lagene stiller noenlunde slik torsdag kveld:

VILLARREAL (4-2-3-1): Asenjo; Gaspar, Mussachio, Ruiz, Costa; Bruno, Hernandez; Dos Santos, Trigueros, Castillejo; Adrian

ROMA (3-4-2-1): Allison; Manolas, Fazio, Rüdiger; Peres, De Rossi, Strootman, Emerson; Nainggolan, Salah; Dzeko

Kampstart er 21.05 og oppgjøret vises på Europsport Norge.

DAJE ROMA!