Derby: dagen derpå

Det er noe smått uvirkelig å våkne en grå torsdagsmorgen, og vite at Roma dagen i forveien tapte mot Lazio. Et fullt fortjent tap var det også, og resultatet kunne vært langt styggere enn 0-2 dersom Lazio hadde utnyttet kontringene sine bedre. Såpass bortskjemte har vi blitt når det kommer til Derby della Capitale de siste årene, at gårsdagens kamp føltes som en glipp, en slags merkelig glitch i scriptet som sikkert ville gå over av seg selv om man bare gir det noen timer. Slik er det dessverre ikke, og med mindre Roma leverer en perfekt kamp i returoppgjøret er de gulrøde etter alt å dømme ute av årets Coppa Italia.

Det er et surt tap i en periode hvor Roma har levert den ene overkjøringen etter den andre. Først ble Spanias beste forsvarslag plukket fra hverandre på hjemmebane, før Stefano Piolis formsterke Inter ble parkert på San Siro. Klare for kvartfinale i Europa League, og med muligheten til å øke luka ned til Napoli på andreplass med hele åtte poeng lørdag ettermiddag, ser situasjonen lys ut for hovedstadslaget. Sånn sett er et bittert, men fullt fortjent tap i Coppa Italia noe man kan leve med. De siste årenes derby, og fremfor alt forrige møte i september, viste ettertrykkelig at man gjerne vinner disse oppgjørene ved å holde hodet kaldt, spille trygt og gripe mulighetene når de byr seg. Inzaghis Lazio fulgte denne formelen til punkt og prikke, mens Spallettis Roma valgte en mer ambisiøs, kronglete tilnærming som resulterte i en haug middelmådige innlegg og lite annet. Sånt blir det tap av med mindre man virkelig har dagen (se fjorårets triumf på vårparten, når Roma nedsablet de Napoli-fargede 4-1), og det var, kort sagt, nøyaktig hva som skjedde i går.

Som det gjerne blir når Roma og Lazio møtes i den ene semi-finalen, og Juventus og Lazio møtes i den andre, ble midtukas kamper dessverre preget av utenomsportslige begivenheter. De idiotiske voldsepisodene uteble, men både på Juventus Stadium og på Olimpico gjorde publikum seg bemerket på negativt vis. I Torino fikk napolitanere generelt passet sitt grundig påskrevet i form av et par lite trivelige nidviser, mens Antonio Rüdiger ble møtt av såpass mye apelyder fra Lazio-fansen at speaker på stadion ved en anledning måtte advare om at kampen ville stoppes dersom lydene fortsatte.

Ingenting nytt der altså, men fascinerende nok har det italienske fotballforbundet bestemt seg for å behandle de to tilfellene på vidt forskjellige måter. Juventus får en bot på €10 000 for «territoriell diskriminering» (et begrep undertegnede til stadighet får hjerneblødning av), mens Lazio slipper unna fordi man ikke med sikkerhet kan anslå hvor mange som lagde de nevnte lydene. De av oss som har vært på Olimpico en gang eller to vet selvsagt at det skal en del til før arenaens speaker føler seg tvunget til å true med å avbryte kampen, men fotballforbundet hører visst ikke på det øret. Lærdommen fra denne ukas Coppa Italia-runde blir altså at apelyder mot svarte spillere ikke er noe sånn særlig, mens det å mobbe napolitanere fordi de er fra Napoli er markant verre. Vel blåst, FIGC.