Ny sportsdirektør snart på plass?

Kalenderen begynner å dra seg mot april allerede. Roma er ute av Europa, en hårsbredd unna Coppa Italia-exit, og må kjempe med nebb og klør for å kvalifisere seg direkte til neste sesongs Champions League. Men uavhengig av hvordan alt dette står seg nå, er klubben nødt til å begynne og planlegge neste sesong. For det er lite som tyder på at Massara blir sjefen for Romas spillerlogistikk når sommerens vindu åpner.

Det har lenge ryktes at Sevillas bejublede sportsdirektør Ramón Rodríguez Verdejo, også kjent som Monchi, kommer til å påta seg ansvaret med å bygge et slagkraftig Roma-lag. Ryktene fikk seg imidlertid et lite skudd for baugen for noen uker siden, da ryktene om at et annet ikke ubetydelig hovedstadslag, Real Madrid, også kunne tenkt seg spanjolens tjenester. Men nå er det igjen ting som tyder på at Monchi kommer til Roma.

Ledelsen i Roma, samt Franco Baldini, skal tidligere i uka ha møttes i London for å jobbe med fremtidsplanene til klubben. Gianluca Di Marzio melder at også Monchi skal ha vært i London; dette for å signere en treårsavtale med giallorossi. Det er ventet at Massara vil gå tilbake til stillingen som assistent, lik den han hadde under Walter Sabatini.

Sevilla-president Pepe Castro sa forrige søndag på spørsmål om Monchi blir værende i klubben at «man kan ikke beholde noen dersom de ikke vil bli».

Også den spanske pressen ser ut til å tro at Monchi vil bli ny sportsdirektør i Roma. Da asroma.no snakket med La Liga-ekspert Petter Veland i forbindelse med oppgjørene mot Villareal, sa han følgende på spørsmål om den tidligere keeperen:

«Monchi er verdens beste sportsdirektør. I Sevilla. Hvordan han vil fungere i andre klubber er et åpent spørsmål. At han har teft, en enorm oversikt og gode forutsetninger er det ingen som helst tvil om, men man skal ikke glemme at nettverket han har bygget i og rundt Sevilla har han jobbet med i mer eller mindre 15 år. Det er ikke slik at Monchi får med seg alle de nærmere 100 speiderne/kontaktpersonene/medhjelperne dersom han forlater Sevilla og blir ansatt av Roma. Dersom han skulle ende opp i Roma har Giallorossi en alle tiders mulighet, men de må ikke la seg lure til å tro at jobben er gjort bare Monchi setter pennen til papiret.»

Monchi er først og fremst kjent for å ha enormt god oversikt, noe som mang en gang har ført til at han har kjøpt gode spillere billig, og solgt dem dyrt. Nettstedet Squawka satte blant annet opp en liste over 13 spillere han kjøpte for knapper og glansbilder, før han solgte de videre for millioner. Her er noen av høydepunktene fra listen (summer i pund):

  • Dani Alves: kjøpt fra Bahia for 413,000 og siden solgt til Barcelona for 26.6 millioner. Hentet til Sevilla som 19-åring. Har 100 landskamper for Brasil.
  • Julio Baptista. Den tidligere Roma-kjenningen kom til Sevilla for 2.6 millioner og ble solgt til Real Madrid for 15.
  • Federico Fazio. Vår alles kjære Fazio ble hentet til Sevilla som 20-åring for 600,000. Spilte over 150 kamper for klubben før han gikk til Tottenham for 7.5 millioner.
  • Seydou Keita. En annen kjenning. Hentet fra Lens for 3 millioner, og senere solgt videre til Barcelona for 10.5. Raket med seg 14 titler som Barcelona-spiller.
  • Ivan Rakitic. Monchi ga symbolske 1.88 millioner til Schalke da han hentet Rakitic til Sevilla i januar 2011. Rakk å vinne Europa League med klubben før han gikk til, ja nemlig, Barcelona for 13.5 millioner.
  • Geoffrey Kondogbia. Den nåværende Inter-spilleren har virkelig, etter en del tilpasning, funnet seg til rette i Serie A. Hentet til Sevilla allerede som 19-åring for 3 millioner. Var i klubben i kun én sesong før han ble solgt til Monaco for fire ganger pengene.
  • Carlos Bacca. Bor i samme by som Kondogbia, men spiller for det andre laget. Hentet fra Club Brügge, og bidro sterkt til to Europa League-titler. Solgt videre til Milan for 22.5 millioner i en alder av 29.

 

I tillegg har Monchi videreformidlet spillere fra egne rekker for pene summer. Navn inkluderer Sergio Ramos, Alberto Moreno, Jesus Navas og José Antonio Reyes. Men til syvende og sist handler fotball om å vinne fotballkamper, ikke om du tjente en million eller ti. Dette er Monchi fullstendig klar over:

«Ingen tar med seg et ‘fantastiske økonomiske resultater’-banner til stadion» sa han til The Guardian våren 2016. Her nevner han spissen Frédéric Kanouté som et av sine tre beste kjøp, til tross for at han ikke tjente noen penger på ham. Kanouté bidro nemlig med scoring i fem finaler. De to andre kjøpene han trekker frem er nevnte Dani Alves og spissen Luis Fabiano.