Derby della Capitale – nå også jevn på papiret

Lørdag kveld klokken 18.00 er ikke et hvilket som helst tidpunkt. Lørdag kveld klokken 18.00 er tidspunktet ballen ruller mellom erkerivalene Roma og Lazio. Derby della Capitale.

Klisjeene er mange og utslitte, men stort sett sanne: Tabellen er uvesentlig, form er uvesentlig, utfallet umulig å spå. Hvem som har dominert har gått i bølgedaler, fra triumf til triumf under Ranieri, til Romas begravelse etter nederlaget i finalen i Coppa Italia 2013. Forrige sesong møttes lagene tre ganger, der Roma vant det første oppgjøret etter mål av Strootman og Nainggolan, men måtte se seg slått ved de andre anledningene.

For en gangs skyld er ikke lagene milevis fra hverandre på tabellen: Simeone Inzaghi har utvilsomt fått sving på Lazio, og de okkuperer for øyeblikket 4. plassen, ett poeng foran Roma. Tabellen skiller med andre ord ikke like mye på lagene som før tidligere oppgjør.

Men alt dette kan som sagt legges til side når man skal spå utfall. Det som tross alt er interessant er at Lazio har imponerende seks seire på rappen i Serie A, der den ene ble innkassert på Juventus stadium, et sted Roma har oppnådd svært lite. Vi må faktisk hele to måneder tilbake i tid for å finne forrige gang Lazio gikk av banen uten tre poeng. Da tapte de 1-4 for Napoli på hjemmebane.

Ciro Immobile har begynt å ligne på sitt Pescara og Torino-jeg og levert smått utrolige 20 målpoeng på de første elleve kampene denne sesongen. 14 av de har kommet i form av nettkjenning, mens de seks andre er servitørpoeng. Immobile har gjort mål mot Roma før og er utvilsomt mannen å stoppe for Fazio og Manolas. En annen som skinner for Lazio om dagen er Sergej Milinkovic-Savic. Kunne trolig ha forsterket 99 % av topplagene i verden. I tillegg har Luis Alberto vist seg som en sterk signering.

Felipe Anderson, Felipe Caicedo, derby-helten Wallace og Di Gennaro mangler for Lazio. Til tross for at Anderson visstnok er en hybrid av fotballens aller ypperste, savnes han nok ikke nevneverdig lørdag kveld.

For Roma dreier det meste seg om hvorvidt Radja Nainggolan blir klar til dyst. Etter et overraskende uttak til Belgias landslagstropp dro den hårfagre midtbanemannen på seg en skade, som han nå jobber intenst for å bli kvitt. På fredagens pressekonferanse sa Di Francesco at en avgjørelse ville bli tatt fredag kveld eller på kampdag. Lorenzo Pellegrini starter trolig dersom Nainggolan må stå over. Samtidig bekreftet han at den løskjefta tsjekkeren Patrick Schick ikke blir å finne i troppen da han fremdeles ikke er i full trening.

Andre spillere har stort sett kommet seg gjennom landslagsopphold uten fysiske skader. Hvordan de mentale sårene til italienerene i troppen påvirker lørdag kveld gjenstår å se. Det blir nok ingen voldsomme overraskelser i Romas startoppstilling lørdag. Kolarov trekker i Roma-drakt mot Lazio for første gang, noe som i mildeste fall kan betegnes som bensin på derbybålet. Han får trolig med seg Manolas, Fazio og Florenzi til å fullføre backrekka.

De Rossi har vært i søkelyset denne uka etter sin «che cazzo entro io?» og ydmykhet i den svenske lagbussen. På lørdag får han søkelyset på seg som den sentrale i Romas midtbanetreer. Foran seg får han Kevin Strootman og én av Radja Nainggolan og Lorenzo Pellegrini. På kantene spiller formspillerne Diego Perotti og Stephan El Shaarawy. Tross fem kamper uten nettkjenning har komplimentene om Edin Dzeko sittet løst hos Di Francesco og andre, og bosnieren tar sin vante plass på topp i krigen mot De Vrij og særs usympatiske Radu.

Med to lag i feiende flott form brygger dette opp til et minneverdig derby. Den forhåpentlige herligheten vises på Viasport 2 og Viaplay.

DAJE ROMA!

Trolig lagoppstillinger:

ROMA (4-4-3): Allison; Florenzi, Manolas, Fazio, Kolarov; De Rossi, Strootman, Nainggolan; El Shaarawy, Dzeko, Perotti

LAZIO (3-5-1-1): Strakhosa; Bastos, De Vrij, Radu; Marusic, Parolo, Leiva, Lulic, Milinkovic-Savic; Alberto; Immobile