Udinese-Roma: Generalprøven.

Ni strake tap. Det er den avskrekkende statistikken Udinese har å vise til før lørdagens oppgjør mot Roma, et lag sebraene fra Friuli ikke har notert poeng mot siden mars 2013 (1-1 etter mål av Luis Muriel og Erik Lamela, siden du spurte). En tapsrekke som kunne tatt motet fra de fleste og som ble forlenget med en knusende 3-0 på Olimpico i september, men det er grunn til å tro at Udinese øyner håp om å snu denne vonde trenden: trener Massimo Oddo har siden tapet i hjemme-debuten mot Napoli i november ikke tapt en eneste kamp på Dacia Arena, og Roma vil unektelig preges av å ha ett øye på onsdagens mildt sagt viktige møte med Shakhtar Donetsk i Champions Leagues åttendelsfinale.

Tidligere Lazio-kaptein Oddo har et mer eller mindre fullt lag å stille, men vil utvilsomt savne sesongens toppscorer hittil, den høyreiste spissen med det gudbenådede navnet Kevin Lasagna. I stedet forventes det at veteranen Maxi Lopez får en sjelden start, og selv og argentineren har blitt en god del tregere (for ikke å snakke om tyngre) siden glansdagene, er det stadig nok krutt i støvlene til den argentinske kulthelten til at Roma burde holde et skarpt øye med han. Udinese er i en svært ustabil formkurve om dagen, og står med én seier, to uavgjort og to tap på de fem siste kampene. Etter en begredelig sesongstart har Oddo snudd skuta i riktig retning, og laget ligger på en komfortabel 10. plass før dysten mot Roma.

For hovedstadslagets del er stemningen det man kanskje kan kalle forsiktig optimistisk. De to foregående seierne mot tabelljumboene Hellas Verona og Benevento skulle selvsagt vært oppskriftsmessige, men laget har slitt voldsomt spillemessig hittil i 2018 og av lyspunkt er det vel egentlig bare fenomenet Alisson og den stadig mer imponerende Cengiz Ünder som kan trekkes fram. Eusebio Di Francesco har høyst motvillig endelig måttet forlate sitt elskede 4-3-3, men skader og suspensjoner har virkelig strekt bredden i troppen: savnet av organisasjon og lederskap på midtbanen mot Benevento var til å ta og føle på, og i så måte er inntil nylig suspenderte Lorenzo Pellegrini og Radja Nainggolan uvurderlige forsterkninger. Daniele De Rossi fikk et lite innhopp mot Benevento, men vil muligens spares i påvente av onsdagens CL.

Og her er kanskje Romas svakeste punkt i forkant av morgendagens kamp: Roma har ofte vist seg lette å distrahere av kamper som den som venter i Ukraina, og kan meget godt finne på å senke skuldrene et par hakk for mye mot et på papiret mye svakere lag, en kald lørdag ettermiddag. Det har historien vist straffer gjentatte ganger, og det er langt ifra noen selvfølge at Roma går mot sin tiende strake seier mot Udinese.