Før kampen: Roma – Fiorentina

Champions League-eventyret er i praksis over for Roma etter at de måtte reise hjem fra Katalonia med 1-4 i bagasjen. Det er allikevel få som har gravd seg ned etter nederlaget i Spania: Roma presterte langt bedre enn fryktet og fortjente å komme fra det med langt penere sifre enn det som stod på tavla etter 90 minutter. En lite behjelpelig dommer og svikt i nøkkelsituasjoner ble avgjørende.

Det betyr at Eusebio Di Francesco og hans gutter kan konsentrere seg om å gjøre det godt nok i Serie A fremover slik at de kan delta i Champions League også neste år. Det er et hav av forskjell på å være innenfor og utenfor det gode selskap, både sportslig og økonomisk. Roma kjemper sammen med Inter og Lazio en innbitt kamp om 3. og 4. plassen som gir automatisk innpass i neste sesongs gode selskap. Spallettis Inter har hatt en kamp til gode som ble spilt denne uken, og heldigvis for Roma greide Milano-laget kun å få med seg ett poeng fra oppgjøret mot sin byrival AC Milan. Det betyr at Roma er i førersetet i skrivende stund med sine 60 poeng, mens Inter og Lazio har henholdsvis 59 og 57. Et rotterace, med andre ord.

Hvert eneste poeng fremover kan potensielt bli avgjørende og det er ingen enkel oppgave som venter Roma denne helgen når de får besøk fra Firenze på Stadio Olimpico. De lilla har hatt en ekstremt spesiell sesong: Som alle har fått med seg gikk Fiorentinas kaptein og tidligere Roma-spiller Davide Astori bort så altfor ung den 4. mars. Hans gjenværende lagkamerater har respondert med å vinne samtlige fire kamper siden den gang, noe som må sies å være uhyre imponerende omstendighetene tatt i betraktning. Benevento, Torino, Crotone og Udinese har alle blitt ekspedert på rekke og rad. Det betyr at Stefano Piolis menn er nummer ni på tabellen med 47 poeng, kun fire poeng bak Milan på 6. plass, noe som betyr at de fortsatt kan jakte spill i Europa neste sesong. Den unge spirrevippen Federico Chiesa er suspendert til lørdagens oppgjør, mens Milan Badelj, som kanskje blir å se i giallorosso neste sesong, trolig også må belage seg på å bivåne matchen fra tribunen.

Hva gjelder Roma så har det vært spørsmålstegn rundt Radja Nainggolan. Belgieren ble testet fredag og har blitt inkludert i troppen. Fiorentina er forresten laget i Serie A Nainggolan har scoret nest flest ganger mot, med tre nettkjenninger. Det er kun Inter som har fått verre smekk på pungen av Romas nummer fire. Cenzig Ünder er fortsatt ute, og den unge tyrkeren kommer heller ikke til å rekke returoppgjøret mot Barcelona. Roma jobber nå for å få ham klar til neste helgs Derby della Capitale. En annen som ikke blir å se på banen for Roma mot Fiorentina er Diego Perotti som fikk seg en smell i leggen på Camp Nou. Det betyr at Gregoire Defrel kommer til å få en sjelden sjanse fra start. Ellers blir det spennede å se hvordan Di Francesco disponerer mannskapet sitt med tanke på de to kampene som står for døren. Juan Jesus kan helt sikkert gjøre en jobb slik at én av Manolas og Fazio får hvilt seg, mens Bruno Peres overraskende nok la inn en god søknad om mer spilletid på Camp Nou. El Shaarawy får trolig sjansen fra start med fraværene på kantene, mens det er ventet at Dzeko starter foran Patrik Schick. Maxime Gonalons la ikke inn en særlig god søknad i midtuka, og det er derfor rimelig å anta at Daniele De Rossi leder laget lørdag kveld, så lenge han føler seg fresh nok.

Det omvendte oppgjøret på Artemio Franchi var en sjelden målrik affære til Roma å være, der ulvene fra hovedstaden jafset med seg tre poeng etter å ha vunnet 4-2. Gerson nettet to ganger, mens Manolas og Perotti besørget de andre scoringene. Også den gang var kampen opptakten til Derby della Capitale, som Roma vant 2-1…

På fredagens pressekonferanse vektla Di Francesco viktigheten av at Roma snart begynner å konvertere flere av sjansen sine til scoringer. Ifølge den forholdsvis nye måten å regne forventede antall mål på, X(expected)G(oals), er Roma et av de lagene med størst gap mellom XG og faktiske mål, der sistnevnte er langt lavere enn førstnevnte. Edin Dzeko er laget toppscorer og står med 19 kasser i alle turneringer. I fjor kvitterte bosnieren ut til sommeren med 39. Et lite stykke igjen, altså. 19 mål er for øvrig det Mohamed Salah leverte forrige sesong, og en liten del av årsaken til den manglende målfesten må nok tilskrives at den egyptiske krølltoppen forsvant til Liverpool. Nest flest mål denne sesongen har Stephan El Shaarawy med åtte… Verdt å merke seg er det også at Radja Nainggolan, som under Spalletti spilte nærmere mål enn han stort sett gjør under Eusebio Di Francesco, forrige sesong nettet 14 ganger, mens han så langt i år står med skarve tre mål.

Både resultat- og spillemessig er det vanskelig å se for seg at dette blir noe særlig annet enn en jevnspilt affære. Roma kan, utrolig nok med tanke på resultatet i Spania, ta med seg selvtillit inn i oppgjøret. Det samme kan et formsterkt Fiorentina, som nok ikke er vesentlig preget av at Rafik Zekhnini har gått på lån til Rosenborg.

Det blir litt gambling å spå Romas ellever, men vi gir det en sjanse:

ROMA (4-3-3): Allison; Peres, Manolas, Jesus, Kolarov; De Rossi, Strootman, Pellegrini; Defrel, Dzeko, El Shaarawy

FIORENTINA (4-2-3-1): Sportiello; Milenkovic, Pezzella, Hugo, Biraghi; Cristoforo, Veretout; Saponara, Eysseric, Benassi; Simeone

Ballen ruller fra klokken 18.00 lørdag kveld og det hele kan bivånes på Viasport2 og Viaplay. DAJE ROMA!

Skrevet av Hans-Martin Roer