Da det umulige skjedde

I dag er det bare å ta av seg hatten. Mot alle odds er Roma klare for sin første semifinale i Champions League etter å ha slått Barcelona 3-0 på Stadio Olimpico. Dette resulterte i 4-4 sammenlagt og avansement på bortemål.

En kamp for historiebøkene

Det var få som øynet håp om Roma-avansement foran gårsdagens returoppgjør etter at laget tapte hele 1-4 på Camp Nou. Men et Romalag som hadde fått streng beskjed av Eusebio Di Francesco om å «gå utpå der og spille med kjærlighet», ville det annerledes.

Allerede etter snaue fem minutters spill skulle Roma få uttelling. I retning Edin Dzeko sendte Daniele De Rossi av gårde en fantastisk langpasning bak Barcelona-forsvaret, og bosnieren responderte med å sette ballen sikkert bak Ter Stegen. 1-0 Roma.

Utover i første omgang fortsatte Roma å presse katalanerne. Hjemmelaget hadde et solid overtak og kunne ved flere anledninger økt ledelsen. Patrik Schick – som for øvrig spilte sin beste kamp i Roma-trøya – kunne minst ha notert seg for et par scoringer, men marginene var ikke på hans side. Roma dominerte totalt de første 45 minuttene, og Barcelona-spillerne virket relativt fornøyde med å ha kun sluppet inn ett mål da de to lagene gikk inn til hvilen.

Etter pausen fortsatte Roma-dominansen. De gulrøde evnet å opprettholde det massive presset, og etter en times spill blir Edin Dzeko felt av Gerard Pique inne i Barcelonas 16-meter. Soleklart straffespark, og gult(!) kort til katalaneren. Fra straffemerket satt Daniele De Rossi ballen sikkert til høyre for Ter Stegen. 2-0 Roma.

Da Roma gikk opp til 2-0 eksploderte det på tribunene. På gressmatta fortsatte hjemmelaget å skape muligheter – blant annet gjennom Daniele De Rossi og innbytter Stephan El Shaarawy – men Ter Stegen tviholdt på semifinalebilletten.

Roma-fansen måtte imidlertid vente til det gjenstod i underkant av ti minutter av kampen før det umulige kunne bli realitet. På en corner slått av Cengiz Ünder steg Kostas Manolas til værs på første stolpe og headet inn 3-0. De som var tilstede på Olimpico, inkludert Manolas, trodde knapt det de var vitne til.

Til tross for at Barcelona på tampen av kampen forsøkte å få hull på byllen, holdt Alisson likevel nullen. Roma sikret dermed et historisk og velfortjent avansement til semifinalen i Champions League.

Geniet Di Francesco

Er det noen som har måttet tåle mye kritikk denne sesongen, så er det Eusebio Di Francesco. Han har på ingen måte vist seg å være en tradisjonell taktiker, men i går leverte han, så til de grader.

Roma gikk inn i kampen med en 3-4-1-2-formasjon og tok Barcelona skikkelig på senga. De tre bak, i tillegg til de på midtbanen, lå tett og kompakt, noe som resulterte i at spillerne til enhver tid hadde enkle pasningsalternativer. Samtidig så vi at vingbackene Alessandro Florenzi og Aleksandar Kolarov fikk mer frihet til å gå fremover i banen. Gjentatte ganger rundet de høyreback Semedo og venstreback Jordi Alba og kom til farlige innlegg.

På midtbanen hadde Daniele De Rossi og Kevin Strootman stålkontroll. De presset høyt, hadde alltid et øye med Messi, Rakitic og Iniesta, og virket ekstremt selvsikre. Dette har vært sjelden vare for vi som har sett majoriteten av Romas kamper denne sesongen.

Det vi så fra midtbanen og oppover var mer eller mindre revolusjonerende. Radja Nainggolan fikk endelig spille i rollen han er best i – mellom midtbanen og angrepet – og skapte mye trøbbel for både Barcelonas midtbane og forsvar. Edin Dzeko var overlegen på spissplass sammen med sin makker Patrik Schick, som ved en rekke anledninger virkelig viste hvorfor han koster opp mot €40M.

I tiden fremover får vi bare håpe at Eusebio Di Francesco bygger videre på prestasjonene. Gjennomføringen av kampplanen var briljant, og med en slik innstilling kan Roma slå hvem som helst.

«Harrabaillj og gresk galskap»

Det var ordene Viasat-kommentator Roar Stokke konkluderte med, da han var vitne til at Manolas steg til værs og sendte et fullsatt Stadio Olimpico til himmels. Sammen med De Rossi var grekeren en av kampens desidert største profiler, og de to revansjerte så til de grader selvmålene på Camp Nou. Eusebio Di Francesco er ikke den eneste som har måttet tåle mye kjeft i år, og for kaptein og flaggbærer Daniele De Rossi vil denne kvelden utvilsomt huskes som en av hans største prestasjoner noensinne. Den blivende 35-åringen hadde full kontroll på Messi i samtlige 90 minutter og ledet laget med lidenskap og autoritet. Presset kapteinen, romeren og supporteren Daniele De Rossi var under når han la ballen på straffemerket foran et fullstappet Curva Sud kan man knapt forestille seg, og måten han taklet det på var rett og slett inspirerende.

Det er uendelig mange bilder som har brent seg inn i hjertet etter gårsdagens triumf. De elleville jubelscenene og en Pallotta som dynkes i Trevi-fontenen står selvsagt høyt, men det kanskje mest ikoniske var en Kostas Manolas i full oppløsning på benken etter kamp mens Grazie Roma runget ut over Olimpico. Grekeren gjorde karrierens sterkeste kamp på best tenkelige tidspunkt, og den lidenskapen og vinnerviljen Manolas la ned i går kan rett og slett ikke undervurderes.

Galskap, uten tvil. Og fortsetter galskapen i samme spor kan denne sesongen bli en av de største i Romas historie.