Notte di Champions: Intervju med Madridista.no

Om et drøyt døgn åpner Roma gruppe G i Champions League borte mot Real Madrid, og vi har snakket med Ruben Skjerping, president i Peña Madridista Noruega.

Vi kan jo begynne i Spania, der Real Madrid for første gang siden 08/09-sesongen må klare seg uten Cristiano Ronaldo. Hvordan har Los Merengues gjort det uten den portugisiske målmaskinen så langt, og er det noen spillere som har utmerket seg som mulige erstattere?

Mange trodde at Real Madrid ville hente inn en stjernespiller til å erstatte Cristiano Ronaldo, men slik ble det altså ikke. Istedenfor ser det ut til at målene vil bli fordelt på flere ulike spillere. Til nå har Karim Benzema scoret fem, mens både Sergio Ramos og Gareth Bale har scoret tre. Sistnevnte er nok den mest åpenbare «erstatteren» til Cristiano, men jeg vil også fremheve Marco Asensio, som har hatt en meget god start på sesongen. Noen toppscorer vil han ikke bli, men jeg tror Real Madrid trenger at Asensio fortsetter storspillet for å lykkes denne sesongen. Ellers er Real Madrid også veldig avhengige av at Bale holder seg skadefri, samtidig som at Benzema står frem som en storscorer igjen.

Forandring har det også blitt på benken, der Zidane takket av etter tre strake triumfer i Champions League. Hvilket inntrykk har du av erstatter Julen Lopetegui?

– Selv har jeg fått et veldig godt inntrykk av Lopetegui. Jeg tror aldri han vil klare å kopiere suksessen som Zidane hadde, men til nå har Lopetegui gjort det aller meste riktig. Han får laget til å spille en fin fotball som passer spillerstallen, han svarer godt for seg på pressekonferansene og virker å ha respekt i spillergruppen. Jeg synes imidlertid ikke at klubbledelsen har gjort det enkelt for ham. Både Mateo Kovacic og Cristiano Ronaldo ble solgt, uten at klubben valgte å hente inn erstattere for noen av dem. De aller fleste Real-supporterne er misfornøyde med hvordan overgangsvinduet gikk, og sånn sett kan ansettelsen av Lopetegui vise seg å bli den mest avgjørende for årets sesong.

Apropos spanjoler, så er ikke Monchi akkurat Romas mest populære mann om dagen. Hvilke tanker har du om jobben han gjorde i Sevilla, og den voksende misnøyen rundt det romerske prosjektet hans?

– Det er interessant å se hvordan det har gått med Monchi, for han har i mange år hatt en veldig høy status for alle som følger spansk fotball. Roma-fansen er helt sikkert allerede klar over at han stod bak signeringene av Sergio Ramos, Dani Alves, Ivan Rakitic og mange andre for Sevilla. På et tidspunkt, før han gikk til Roma, ble Monchi også linket til Real Madrid, noe mange Real Madrid-supportere var positive til. Jeg tror mange tok det som en selvfølge at han ville lykkes i Roma også, og derfor er det ekstra overraskende at han har fått det såpass vanskelig. Selv skal jeg ikke skryte på meg å ha nok innsikt i situasjonen, men for en utenforstående virker Nainggolan-overgangen spesielt merkelig, i tillegg til alt som skjedde rundt Malcom (som dere sikkert er veldig lei av å høre om).

Over til Champions League, så gjorde Roma sin beste sesong på flere tiår i fjor. Hvordan ble det historiske comebacket mot Barcelona tatt imot i Madrid?

– Det var en fantastisk kveld for oss Real Madrid-supportere. Selv orket jeg knapt å slå på kampen, for utgangspunktet virket altfor håpløst. Til og med på 2-0 var jeg veldig pessimistisk. Jeg vet ikke om jeg er stolt over det, men målet til Manolas feiret jeg nesten som at Real Madrid hadde vunnet et trofé. Det var ekstra deilig siden Barcelona-fans hadde skrytt over PSG-comebacket i altfor mange måneder. Etter Roma-kampen ble det plutselig stille…

Roma og Real Madrid har gitt oss et par klassiske CL-kvelder opp gjennom årene. Er det én kamp du husker spesielt godt?

– Jeg må dessverre si at jeg best husker oppgjørene i 2008. Real Madrid hadde ikke gått videre til kvartfinalene i Champions League på årevis, men på tidspunktet vi møtte Roma, var vi inne i en god periode. Hvis jeg husker rett, vant Roma begge kampene 2-1, og Mirko Vucinic satte inn spikeren i kisten på overtid på Santiago Bernabéu. Vi endte opp med å vinne serien for andre gang på rad den samme sesongen, men Roma-tapet var likevel vanskelig å komme over.


Hvilken av de tre CL-triumfene du har fått oppleve som fan henger høyest?

– Dere har vel mest lyst til at jeg skal svare 2017 (seieren over Juventus), men jeg må svare 2016-finalen mot Atlético. Grunnen er enkelt og greit at jeg vant en konkurranse i forbindelse med finalen, og derfor fikk jeg sponset både fly, hotell og billetter, og jeg fikk se kampen på San Siro. Det endte 1-1, og vi vant kampen etter straffespark. Rett og slett en helt ubeskrivelig opplevelse.

Så avslutter vi med en liten runde quick-fire:

Hvis du kunne hentet én spiller fra Roma til Real Madrid; hvem?

 – Justin Kluivert.


Og dersom du måtte sendt en spiller i motsatt retning?

 – Casemiro.


Hvem spiller CL-finale i år?

 – Real Madrid og Barcelona.


Og hvem vinner den finalen?

 – Real Madrid. På veien slår vi ut Juventus og Cristiano Ronaldo…

Til opplysning, så har Roma og Real Madrid vært gjennom totalt tre gruppespill sammen i Champions League. Første og andre gang (henholdsvis 2001/02 og 2002/03-sesongene) endte begge med at Real vant gruppa med Roma på andreplass. Forrige gang var romas katastrofesesong i 2004/05, hvor Real nok en gang toppet gruppa mens Roma endte sist på tabellen med ett fattig poeng. Dette gruppespillet begynte som kjent med at dommer Anders Frisk fikk seg en mynt i pannebrasken under Romas åpningskamp mot Dynamo Kiev, og valgte å avslutte kampen og tildele ukrainerne 3-0 på walkover.

I disse gruppespillkampene har Roma totalt scoret 5 mål og sluppet inn 10 mot spanjolene, i det som har blitt én seier, én uavgjort og fire tap.

Lagene har også møttes i to åttendelsfinaler, i 2008 og 2018. I 2008 vant Roma 2-1 både hjemme og borte (på Bernabéu takket være en majestetisk heading av kulthelten Rodrigo Taddei), mens det i 2016 ble to 0-2 tap både hjemme og borte. 

Totalt har disse oppgjørene altså gitt oss hele 28 mål på 10 kamper, og målforskjellen står 19-9 i Reals favør. Toppscorer for de hvitkledde fra dens spanske hovedstaden er Luis Figo og Raúl med fem nettkjenninger hver, mens det for Roma ikke overraskende er Francesco Totti med tre.