Hva gjør du nå, Marco Cassetti?

Det nærmer seg, for Romas del, faretruende Derby della Capitale. Mørke skyer henger over Italias hovedstadsklubb, selv om et lite lysglimt kan skimtes etter 4-0 over stakkarslige Frosinone. Krisen er imidlertid langt fra over.

 

Men midt i alt det dystre kan det være fornuftig å ta et tilbakeblikk til mer problemfrie tider. I den nye spalten ”Hva gjør du nå?”, som vil dukke opp en gang i måneden, undersøker vi hva tidligere Roma-spillere har tatt for seg etter at de hang den gulrøde-drakten fra seg på Trigoria for siste gang. I første runde tar vi for oss en mann som egenhendig senket Lazio en kald og mørk desemberdag i 2009: Marco Cassetti.

 

Året var 2006 da den skjeggete høyrebacken fra Brescia tok med seg lagkamerat Mirko Vucinic og byttet ut Lecce med AS Roma. Cassetti skulle bli i hovedstaden i seks år, der han stort sett figurerte fast på høyrebacken. Under ledelse av Luis Enrique, som foretrakk nomaden Aleandro Rosi, ble det imidlertid mindre spilletid på Cassetti, som forlot Roma da kontrakten hans gikk ut sommeren 2012. Hva skjedde så med derbyhelten?

 

Udinese-eier Giampaolo Pozzo sin sønn Gino hadde nettopp kjøpt seg opp i engelske Watford, noe som var starten på et mildt sagt tett samarbeid. Så tett var samarbeidet at da Cassetti signerte for Udinese, ble han klar for utlån til Watford samme dag. Udinese annonserte ikke en gang signeringen av Cassetti, så planen var hele tiden at den rutinerte backen skulle pakke snippsekken og reise til London for å hjelpe et forholdsvis ungt Watford-lag opp fra Championship. Ytterligere ni spillere gikk fra Udinese til Watford, mens to ankom fra Granada, som Pozzo-familien på den tiden også regjerte over.

 

På Vicarage Road ble Cassetti raskt en meget populær herremann blant hjemmefansen. For første gang i seniorkarrieren lot han skjegget gro, noe som blant annet førte til at flere Watford-fans ikledte seg t-skjorter med bilde av Cassettis hårbefengte ansikt med påskriften ”Cassetti’s Beard” og «Cool as Cassetti». Sportslig gikk det da også så det grein for Cassetti i hans første sesong i England: Under ledelse av italienske Gianfranco Zola, og anført av et meget målfarlig spisspar i Matej Vydra og Troy Deeney, endte Watford på en 3. plass. Laget endte selvsagt med 77 poeng, nummeret Cassetti bar på ryggen da han spilte i den evige stad.

Dermed ble det play-off for Watford, der Cassetti skulle spille en sentral rolle. I semifinalen ble det i første kamp tap 0-1 borte mot Leicester. Dermed måtte Watford snu det hjemme på Vicarage Road for å holde liv i drømmen om Premier League. Hjemmelaget greide å snu det, men ikke til mer enn 2-1 (bortemål teller ikke ekstra), og dermed bar det mot ekstraomganger. Men det var før nåværende Brighton-spiller Anthony Knockaert kom seg inn i Watford-feltet fem minutter på overtid. Cassetti kom seg opp på siden av franskmannen, som på sin side reagerte med å falle til jorden som om han mistet all bevegelighet i beina. En filming av uante proporsjoner, men dommer bet på. En fortvilt Cassetti tryglet og ba om omgjørelse, men selvsagt til ingen nytte. Premier League-toget tutet av gårde fra perrongen og Watford hadde ikke løst billett.

 

Sekundene som fulgte er kanskje noe av det fineste fra en fotballbane undertegnede vet om. Her yter nok ikke mine ord karmaeksplosjonen rettferdighet, så vi lar levende bilder gjøre jobben:

 

 

Syv minutter på overtid hadde Troy Deeney sendt Watford til Wembley, mens Anthony Knockaert måtte ta de lengste skrittene mot en garderobe han noen gang har måttet tatt. Aller mest lettet? Marco Cassetti.

 

Opprykksfinalen på Wembley ble imidlertid en gigantisk nedtur for Watford og for Cassetti spesielt. I en tett affære mot Crystal Palace måtte Cassetti til slutt strekk våpen mot Wilfried Zaha i ekstraomgangene og igjen pekte dommer på straffemerket. Denne gangen ikke i nærheten av en kontroversiell avgjørelse, og Crystal Palace tok heisen opp i Premier League.

 

Den påfølgende sesongen ble en skuffelse for Watford og Cassetti. The Hornets endte på en 13. plass med 60 poeng og kunne se langt etter opprykk. Kontrakten til den da 36 år gamle Cassetti gikk ut etter sesongen, og etter to år og 81 kamper for Watford vendte Marco nesen hjemover for en siste reise før skoene skulle legges på hylla.

 

Cassetti returnerte imidlertid først til Trigoria der Rudi Garcia hadde gitt ham tillatelse til å trene med laget for å holde seg i form. I januar signerte han for det forholdsvis begredelige Serie B-laget Como. En rutinert høyreback var imidlertid ikke nok for Como som til slutt endte dønn sist på tabellen med 33 poeng i en sesong der de presterte å spille uavgjort hele 18 ganger.

 

I den påfølgende sesongen i Lega Pro havnet Como på en for så vidt akseptabel 7. plass, men ble degradert av FIGC etter å ha gått konkurs. En noe antiklimatisk slutt på karrieren for hedersmannen, som fikk med seg 31 kamper for Como før fotballeventyret hans som spiller var over.

 

Cassetti har imidlertid ingen intensjoner om å forlate fotballen. Høsten 2017 tok han fatt på trenerutdannelsen, og i desember samme år fikk han lisens som gir ham muligheten til å trene ungdomslag og seniorlag opp til Serie C. I tillegg kan utdannelsen gi ham assistentjobber i Serie A og Serie B. Ved siden av trenergjerningen er han en fast bidragsyter hos Tele Radio Stereo der han mener mangt og mye om tilstanden i AS Roma.

Det tok for øvrig ikke mange månedene før Cassetti fikk sin første trenerjobb: I mai i år ble han bekreftet klar som assistenttrener for Albanias landslag. Hovedtrener er ingen ringere enn Christian Panucci, som Cassetti i sin tid konkurrerte med om høyrebackplassen i Roma.

 

Så gjenstår det å se da, om mannen som i sin tid senket Lazio fra sekstenmeteren i fremtiden kan senke byrivalen fra benken.