Hva gjør du nå, Abel Balbo?

Spissplassen på dagens Roma-lag tilhører utvilsomt en viss Edin Dzeko, enda en spiller i rekkefølgen av effektive spyd med nummer 9. Mange husker sikkert en argentiner ved navn Gabriel Batistuta bedre, men for romanisti som har holdt ut en stund sitter nok minnet av Abel Balbo, som fikk to perioder i klubben.

Abel Balbo dukket opp i Roma i 1993, etter å ha spilt for Udinese fra 1990 der han imponerte med et målsnitt på 0,48 per kamp. Dette snittet opprettholdt han godt, med 0,45 i Roma. I 1998 forlot Balbo Roma første gang, da gikk flyttingen til ost- og skinkebyen Parma. Fasiten der ble kun fire mål på 25 kamper, langt under forventningene, men det endte likevel med seier i både Coppa Italia og UEFA-cupen sesongen 1998/99. Det ble med den ene sesongen i Parma, og ferden videre gikk til Fiorentina, der han ble lagkammerat med Bati-Gol. Ny sesong i ny klubb, heller ikke her ble det særlig suksess med fattige tre mål på 19 kamper. Dette hindret ikke Roma i å gjenforenes med Balbo etter denne sesongen, da de betalte hele 1,75 milliarder for argentineren (Lire riktignok, ca. 8,5 millioner norske kroner etter den tiden kurs, et røverkjøp). Prisen per kamp ble høy siden det endte men kun tre opptredener, uten nettkjenning, i løpet av to sesonger. Mye av skylden for ned synkende formkurven må tilskrives skader, og etter sesongen 2001/02 fikk han dra gratis tilbake til Argentina, og endte da opp i Boca Juniors. Klubbvalget kan sies å være noe overraskende, all den tid Balbo hadde en sterk sesong hos hovedrivalen River Plate i 1988/89. Noe scoring mot gamleklubben ble det riktignok ikke, skadene påvirket fremdeles, og etter fire målløse kamper den sesongen var det nok, Abel bestemte seg for å avslutte karrieren med fasiten 171 mål på 417 seriekamper.

 

Veivalgene etter karrieren har gått i flere retninger.  Første yrke etter fotballen ble som musiker, med låter på spansk og italiensk. I 2002 kom utgivelsen av EPen «Abel Balbo» hos EMI og Virgin Music Italy. Det ble ingen stor suksess for musikeren Abel Balbo, så han brukte de neste årene på en trenerutdannelse. I 2007 besto han UEFA Pro-trener lisens, og fikk første jobb som hovedtrener i Treviso i Serie B februar 2009. Det ble totalhavari spillemessig og personlighetsmessig, så Balbo sa opp jobben allerede i midten av mars samme år, etter kun ett poeng på fire kamper. Hovedgrunnen var ifølge ham selv manglende profesjonalitet og organisatoriske problemer i klubben. Trenerkarrieren fortsatte i noen sesonger til, først som assistent i Serie D(!) med Atletico Arezzo i 2010/11, deretter som hovedtrener i samme klubb fra sesongstart 2012/13. Der opplevde argentineren igjen en kort karriere, da klubben og han selv ble enig om å avslutte samarbeidet alt 30.oktober 2012. Siden dette har ikke den tidligere spissen vært å se på noen trenerbenk, men fotballen var fremdeles inntektskilden. Hos den brasilianske radiostasjonen RAI jobbet Balbo som kommentator i sportsprogrammet Stadio Sprint, et program om Serie A. Programmet ble lagt ned i 2015. Uflaks kan brukes som en passende beskrivelse for de siste årene, ved alle skadene, få kamper spilt, trenerjobben som har endt med sparken, og nedleggelse av radioprogram.

Så hvor er du nå Abel Balbo? Sporene slutter etter nedleggelen av Stadio Sprint, og undertegnede har ikke funnet kilder der Balbo figurerer. Ballen er hos leserne, vet du hva Abel Balbo har gjort de siste årene? Del gjerne innspill i diskusjonen.