I Moskva med muligheter

Onsdag kveld klokken 18.55(!) ruller ballen på Luzhniki i Moskva når AS Roma gjester CSKA Moskva til sesongens fjerde Champions League-kamp. For giallorossi har det så langt gått som forventet; tap borte for Real Madrid og seire hjemme mot henholdsvis Viktoria Plzen og onsdagens motstander CSKA.

 

Det betyr at Roma for øyeblikket ligger på andreplass i gruppen, à poeng med ledende Real Madrid. CSKA befinner seg kun ett poeng bak Roma etter at de tok ett poeng i Tsjekkia i åpningsrunden, før de overraskende tok alle tre mot Real Madrid runden etter. Ei heller var det slik at Moskva-laget gjorde seg totalt bort da de gjestet Olimpico og måtte reise hjem med 0-3 i bagasjen.

 

Det er med andre ord en meget viktig kamp som skal spilles i den russiske hovedstaden onsdag. Roma har gjort unna sine presumtivt ”enkle” kamper (hjemme mot Plzen og CSKA), mens CSKA har Plzen igjen på hjemmebane, hvor de må finne seg i å være storfavoritter. Tre poeng vil med andre ord være et meget godt steg i retning avansement for Eusebio Di Francescos menn. Uavgjort vil heller ikke være noen krise for Roma, men da vil sjansene for å gå videre som gruppevinner trolig minske betraktelig. Roma bør sette seg i best mulig posisjon før hjemmeoppgjøret mot den sårede storheten Real Madrid, slik at man har et så gunstig utgangspunkt som mulig før trekningen av åttendelsfinalene.

 

Men nå skal vi være forsiktige med å forskuttere noe som helst. Roma har vært i manesjen to ganger siden forrige CL-batalje, og kampene har endt 1-1 mot henholdsvis Napoli og Fiorentina. Spesielt mot Napoli så Roma stakkarslige ut, og kan takke Robin Olsen og et sløsende Napoli for at ikke flere av de 26 skuddene resulterte i scoringer. Mot Fiorentina ble man hardt straffet av VAR-dommer Daniele Orsato, som ikke akkurat spilte sin kollega Luca Banti god, da han unnlot å bruke både øyne og dømmekraft. Etter rapportene har Orsato dømt, i alle dommerfunksjoner, sin siste Roma-kamp på en lang stund. Det til side, kun tidvis så giallorossi ut som et fungerende lag også her.

 

Det ser med andre ord ut som at Champions League kan bli et slags ”fristed” for Roma og deres middelmådige serieprestasjoner, ikke ulikt slik det var forrige sesong.

 

Et av spørsmålene før onsdagens oppgjør er hvordan Di Francesco komponerer midtbanen sin i fraværet av Daniele De Rossi. Lorenzo Pellegrini har vært strålende i sin 10’errolle, men for at han skal få fortsette der betyr det at en Bryan Cristante fullstendig uten selvtillit må være makker til Steven Nzonzi. Et annet alternativ er som mot Fiorentina på lørdag, nemlig å kjøre inn unggutten Nicolo Zaniolo fra start. Alternativt kan man jo bruke Javier Pastore som er tilbake fra skade, men om en skadeskutt argentiner i seks novembergrader i Moskva fra start er en god løsning spørs vel.

 

Hodebry har Di Francesco også på kantene, der både El Shaarawy og Cenzig Ünder er på en nedadgående kurve. Løsningen blir kanskje at begge to henvises til benken, mens Justin Kluivert (”ikke bli overrasket om han starter” sa EDF tirsdag) og Alessandro Florenzi kommer inn. Det innebærer i så fall at Davide Santon tar høyrebacken.

For CSKA sin del er dette trolig en kamp de må vinne. Med Plzen igjen hjemme og Real Madrid borte, er tre poeng det de realistisk kan belage seg på etter de to siste rundene. Da blir Roma trolig vanskelige å ta igjen dersom det ikke blir tre poeng onsdag kveld.

 

Også CSKA har vært i aksjon to ganger i hjemlig serie siden oppgjøret i den evige stad. Det har resultert i hjemmetap for Krasondar (1-2) og poengdeling mot byrival Dinamo Moskva (0-0). Dermed ligger CSKA på en 5. plass i ligaen, hele elleve poeng bak ledende Zenit St. Petersburg. Det er med andre ord noen likheter mellom de to lagene…

 

Roma har møtt CSKA ved fem tidligere anledninger: Roma har trukket det lengste strået tre ganger, CSKA én, mens det ved én anledning har endt uavgjort. For øvrig var det nettopp mot CSKA i Moskva at Francesco Totti slo sin egen rekord, og ble den eldste målscoreren i Champions League da han 38 år og 59 dager gammel blåste et frispark i nettmaskene bak Igor Akinfeev.

 

Som sagt mangler Roma De Rossi og Perotti. I tillegg er Karsdorp (får vi noen gang se han gjøre noe vettugt i Roma-drakt?) og Luca Pellegrini ute. Vasin, Bistrovic og Makarov mangler for CSKA.

 

Den viktige kampen har som nevnt avspark 18.55 og kan bivånes på Viasport 2 og Viaplay.

 

Sannsynlige lagoppstillinger:

 

CSKA (3-4-2-1): Akinfeev; Chernov, Magnusson, Becao; Nababkin, Akhmetov, Fernandes; Dzagoev, Vlasic; Chalov

 

ROMA (4-2-3-1): Olsen; Santon, Manolas, Fazio, Kolarov; Nzonzi, Cristante; Florenzi, Pellegrini, Kluivert; Dzeko