Tre livsviktige poeng – og så mye, mye mer.

Søker du opp definisjonen av ‘jevnt’ på Google, er sjansen rimelig liten for at Serie A-tabellen dukker opp på førsteplass blant resultatene. Det er synd, for kampen om en Champions League-plass er nå så tilspisset at det nesten er komisk: før helgens runde lå Inter på 3. med 47 poeng, Milan på 4. med 45, Roma på 5. med 44 og Lazio på 6. med 38. Når dette går i trykken har Inter gått på snørra borte mot Cagliari, og Milan og Roma har dermed muligheten til å henholdsvis passere og komme likt med Spallettis vaklende prosjekt. For Lazio vil et tap i derbyet gi CL-drømmene deres et voldsomt skudd for baugen (med tap i dag vil avstanden opp til storebror være hele 9 poeng, og med to tap i innbyrdes oppgjør), mens en seier vil sende dem tilbake på skuddhold.

Men et derby handler aldri bare om tre poeng. Den mer sjarmerende gjengen blant Lazios supportere har allerede sørget for å dekorere en mur ved Circus Maximus med teksten «Anna Frank Romanista», en swastika og initialene SSL, og selv om graffitien ble øyeblikkelig fjernet av romersk politi er det ingen grunn til å tro at vi er ferdige med denne typen uspiseligheter (vi kan bare håpe de tilsvarende elementene blant byens romanisti avstår fra å svare med samme mynt, hvilket dessverre også har vært tilfelle).

For begge lag har årets sesong hittil vært av det skuffende slaget, og særlig Lazio sliter om dagen. Laget er riktignok i semifinalen av Coppa Italia, men de har vunnet kun tre av de siste 10 kampene i ligaen og i Europa League ble det teppefall mot et overlegent Sevilla. Målmaskinen Ciro Immobile er det lite igjen av, og lysluggen står med skarve ett mål på sine siste sju kamper i Serie A. Simone Inzaghi har tatt spydspissen i forsvar, og forsikret både fans og journalister om at han forventer at målene snart vil renne inn igjen. Et derby med såpass mye på spill vil selvsagt være en glimrende anledning å gjenåpne målkontoen…

For Romas del er det aldri helt lett å si hva man kan forvente av Di Francescos mannskap. Laget har ikke slitt med å score mål, og kun Juventus (53) har sørget for mer nettsus enn La Magica (49) denne sesongen. Bakover er det dessverre verre takter, og Kostas Manolas skal ha store deler av æren for at laget ikke rakner bakover oftere enn det gjør. Grekeren har altfor ofte måttet gjøre to manns jobb når makker Fazio brått tar seg ferie, og det gikk nok kaldt nedover ryggen på de fleste når han måtte ut med skade mot Frosinone forrige helg. Det var heldigvis ikke snakk om noe alvorlig, og grekeren blir en av lørdagens nøkkelspillere. Hele Italias øyne er selvsagt rettet mot Zaniolo om dagen, men Lazio har mer å frykte enn som så. Stephan El Shaarawy ligger an til å gjøre sin beste sesong på flere år, og Edin Dzeko ser om sider ut til å ha funnet igjen målformen etter en heller skral sesong. Ungguttene Cengiz Ünder og Justin Kluivert er begge inne i en dårlig periode, og det er lite trolig at noen av dem får tillit fra start. På midtbanen er Daniele De Rossi endelig tilbake, og mye vil avhenge av at kapteinen står klar til å balansere midtbanen og diktere tempo når det trengs.

Det er bare å spenne setebeltene og feste hjelmen. Serie As hatoppgjør nummer én (33 røde kort siden 1995, 20 til Lazio og 13 til Roma) er aldri en døll affære, og med så mye på spill er vi garantert å få 90 minutter med drama.

FORZA ROMA!