Roma Academy Norge

Vi i asroma.no har vært i kontakt med Roma Academy Norge, et profesjonelt fotballakademi i samarbeid med AS Roma. Akademiet er Morten Bredesen Føske, barnebarn av den tidligere Italia-proffen Per Bredesen

Per Bredesen startet karrieren sin som høyre indreløper (midtbanespiller) i Ørn/Horten i 1948, og spilte der frem til 1952. Da ble han kjøpt av Lazio og spilte hele 93 kamper og scoret 23 mål for de himmelblå. Etter tre sesonger i Lazio gikk reisen videre til Udinese, Milan, Bari og Messina før han returnerte til Horten for å avslutte karrieren. Han spilte totalt 212 kamper for de fem italienske klubbene, og scoret hele 50 mål. Per Bredesen er den eneste norske fotballspilleren som har vunnet Serie A, hvilket han gjorde med Milan i 1957.

I disse dager opererte NFF med regelen om at kun spillere på amatørnivå kunne representere Norge, og Italia-oppholdet ble dermed kroken på døra for Bredesens landslagskarriere. Han la opp i 1962, og ga samme år ut en bok med tittelen Fotballen er rund. Bredesen regnes i dag som en av norsk fotballs største spillere gjennom tidene. 

Per Bredesen

Barnebarnet Morten vokste naturlig nok opp med italiensk fotball rundt ørene, og har selv spilt fotball på høyt nivå i Norge. Han måtte dessverre legge skoene på hylla grunnet skader, og valgte i stedet å bygge opp sitt eget akademi i Norge for å hjelpe norsk barn og ungdom å nå sine egne proffdrømmer.

Han har etter mange år med gode kontakter i Italia bygd seg opp et stort nettverk, og startet i 2006 et samarbeid med fotballskolen AC Milan Junior Camps. I 2013 valgte Morten å satse på sitt eget konsept, Italent, som tilbyr profesjonelle fotballskoler, trenerutdannelse, turneringer og opplevelsesturer til Italia med mer.

I 2016, etter flere møter og samtaler med Bruno Conti og talentutvikler Loris Boni, gjorde de en avtale om at Roma Academy Norge skulle bygge opp deres akademi i Skandinavia. I 2017 startet samarbeidet for fullt.

Fra Tønsberg til Trigoria

Roma Academy Norge er det eneste ikke-italienske akademiet i Europa som sitter med en så eksklusiv avtale med AS Roma. Hovedstadsklubben regnes av mange for å være helt i verdenstoppen når det gjelder arbeid med barn og ungdom i fotballen (sist rangert som nummer 7 i verden av CIES Football Observatory), og akademiet har gjennom denne avtalen opprettet et tett samarbeid med klubben.

Morten & Totti

Hovedbasen til Roma Academy Norge er på Fix arena i Tønsberg, der det tilbys alt fra weekend-samlinger og personlig trening til individuell oppfølging av spillere og foresatte. De to siste årene har akademiet også hatt flere norske spillere på et ukeslangt opphold på Trigoria (Romas treningsområde). Både Roma Academy Norge og AS Roma legger ned mye i dette samarbeidet, og Bruno Conti hadde følgende å si når samarbeidet ble opprettet:

«Vi er veldig stolte av å lansere vårt akademi program i Norge.
Vi vet det er mange store talenter i Skandinavia og spillerutvikling i Norge vil være en topp prioritet for oss. Vi er sikre på at dette initiativet vil være bra for norske barn og ungdom, og produsere mange stjernespillere for fremtiden.» 

Ved siden av arbeidet med akademiet jobber Morten også for et par italienske agenturer, samt med oppfølging av unge spillere for Roma.

Fix Arena, med optimale forhold hele året

Trenerteamet på Roma Academy Norge har alle vært kurset på Trigoria og fått en grundig innføring i Romas filosofi. Målet er å legge de samme føringene for arbeidet med forskjellige aldersgrupper på akademiet i Norge som det gjøres i den italienske hovedstaden. Trenerteamet har også tilgang til Romas software, noe som fører til at akademiet hele tiden øker kompetansen til både trenere og spillere:

– Programmet vi bruker, Mr. Calcio, er en type software som AS Roma har brukt flere millioner på å utvikle. Dette gjør det mulig for alle lag innad i klubben, fra A-laget til ungdomslagene, å følge samme treningsplan ned til hver minste detalj. For vår del betyr dette at en trener for et 2006-kull i Norge vil kunne legge opp nøyaktig samme plan som det man gjør på elitenivå i den italienske hovedstaden. Bruken av høyteknologi i form av f.eks droner gjør det mulig å følge progresjonen til enkeltspillere på en helt unik måte, og dette vil etter alt å dømme sette standaren for internasjonal talentutvikling i årene som kommer, sier Bredesen Føske til asroma.no.


Trenerteamet på Trigoria

En kjempemulighet: 

Og Bredesen Føske har flere planer for akademiets videre drift.

– Det neste målet vårt er å gjøre en eller flere større klubbavtaler hjemme i Norge. De er på jakt etter to nogenlunde store klubber som er seriøse i forhold til sitt arbeid med barn/ungdom. De to nye klubbene vil få en samarbeidsavtale med Roma, og tilgang til akkurat de samme ressursene som Roma Academy Norge har.

– Har du barn eller er i alderen 10-15 år og elsker fotball er Roma Academy Norway et seriøst og profesjonelt tilbud ved siden av klubbfotballen du ellers driver med.  Her kan barn og ungdom få ekstra veiledning med tanke på sin videre utvikling. Alle er hjertelig velkommen til å delta på akademiet, så lenge man er motivert, villig til å ta imot en utfordring og lytter.