Sesongen 2019/20: vi synser.

Til tross for tidspunkt for publisering ønsker redaksjonsansvarlig å presisere at selve synsingen ble unnagjort før kampen mot Genoa. Æresord!

A. Hva er inntrykket av Mr. Fonseca så langt?
Espen Trondsen: Spennende fremoverrettet trener med suksess i Ukrainsk liga, og hans Shakthar gav oss noen spennende kvelder i CL.

Erlend Drotninghaug: Han virker som en trener som vekker tillit hos spillerne og ikke minst ønsker å bygge noe stort.

Kristoffer Vold Ulvestad: Mitt inntrykk av Fonseca etter å ha sett de aller fleste kampene i pre-season er at han er en tydelig trener med en klar filosofi. Spillerne skal stå høyt i banen, de skal løpe rævva av seg i gjenvinningsfasen og de skal diktere kampene ved å holde på ballen.

Thomas Høy: Jeg har slitt med å danne meg et ordentlig inntrykk av ham hittil. Laget fremstår skarpere offensivt, og tidvis ser man konturene av et spennende angrepsmønster. Samtidig er jeg bekymret for det defensive, særlig at forsvarslinjen settes ekstremt høyt uten hurtige midtstoppere til å fange opp bakrommet. Jeg håper han er pragmatisk og edruelig, men jeg må innrømme at hele profilen (og mannen som valgte ham…) minner meg litt om Luis Enrique-prosjektet.

Sven Yngve Søderholm: Har fått et positivt inntrykk. Laget har være gode i pre-season, og det virker som har får spillerne med på sitt prosjekt. Synes han er mindre i media en forgjengerne, og det betyr kanskje at han kun er fokusert på å sette laget.

Christian Myrhaug: Jeg har ikke veldig mye kjennskap til denne mannen, annet enn at hans Shakhtar Donetsk spilte meget god og offensiv fotball. Håper man får se det samme i Roma.

Aleksander Lepore: Mitt inntrykk av Fonseca i preseason har vært bra. Liker godt den offensive spillestilen og det høye presset han har tilført laget. Jeg har troen på at laget kan bli farlig offensivt om laget klarer å forholde seg til spilleplanen hans. Defensivt derimot har Fonseca & co en jobb å gjøre om sesongen skal bli vellykket.

Dane Lundberg: Nå skal det sies at jeg ikke har allverdens forhåpninger til Roma denne sesongen, og i så måte er Fonseca en svært spennende trener. Den offensive, til tider naive mentaliteten minner veldig om Zeman, og dersom sesongen først skal bli litt så som så så tar jeg heller 3-3 enn 0-0.


B. Hvilken spiller har du størst forhåpninger til i år?
Espen: Mancini

Erlend: Zaniolo

Kristoffer: Ünder. Skal angrepet fungere i år må tyrkeren heve nivået sitt og ta mer ansvar. Forrige sesongs beste spiller, El Shaarawy, har dratt til Kina, Perotti har pådratt seg sesongens første muskelskade og Kluivert tror jeg (dessverre) behøver mer tid på å ta nivået. Jeg tror også at Fonseca kan få det beste ut av Ünder ettersom vingene utgjør viktige brikker i angrepsspillet hans. Forhåpentligvis blir Ünder en protagonist denne sesongen!

Thomas: Kjedelig svar, men jeg tror Roma er avhengige av at Zaniolo finner tilbake til formen han hadde forrige høst. Pellegrini, Veretout og Cristante skaper alle en viss offensiv trussel, men sentralt i banen er Zaniolo den eneste som virkelig kan skape uro. Han er uredd, smart og sterk både teknisk og fysisk. For meg er Zaniolo virkelig motoroljen i dette laget, men jeg frykter at han blir dyttet ut på kant i fravær av gode vinger. Ellers er jeg positiv til Spinazzola, gitt at han holder seg skadefri, og krysser fingrene for at Pau Lopez er så god som prisen tilsier. Forventer videre at Ünder forbedrer seg en del denne sesongen.

Sven Yngve: Pau López. Han må vise at han er god nok til å stå for et lag som burde være tittelkandidater i en god sesong, og han har hatt svært god utvikling i La Liga de siste årene.

Christian: Amadou Diawara. Har absolutt det som skal til for å lykkes.

Aleksander: Den spilleren jeg har høyest forventinger til kommende sesong er vår nye sisteskanse Pau Lopez. Den 24 år gamle spanjolen har et enormt potensial og kan være avgjørende i de største kampene. Med tanke på fjorårets keeper skandale Robin Olsen er Lopez et friskt innpust den kommende sesongen.

Dane: Dersom han holder seg skadefri så tror jeg Cengiz Ünder kommer til å gå skikkelig beast mode denne sesongen. Den herlig direkte og aggressive spillestilen hans passer perfekt til Fonsecas visjon om fotball.


C. Og tilsvarende, hvem tror du blir den største skuffelsen?
Espen: Ünder

Erlend: Pellegrini

Kristoffer: Siden så å si alle skuffa meg forrige sesong blir det nesten litt vanskelig å velge en nå, men jeg går for Florenzi. Han var ikke god i fjor, han har hatt en katastrofal pre-season og jeg tror kapteinsrollen kan bli i overkant mye for han. Jeg tenker også at det kan gå skikkelig skeis hvis han blir foretrukket på høyrebacken foran eksempelvis Zappacosta eller Spinazzola. At kapteinen vår blir en inventar på benken denne sesongen skal vi med andre ord ikke se bort i fra.

Thomas: Dessverre en del gode kandidater her. Schick (hvis han blir) har jeg ikke lenger forventninger til, så vanskelig å se hvordan han kan skuffe. Kluivert må etter hvert vise at han har mer enn bare korte blaff med kvalitet å by på. Mancini kan gå litt begge veier, tror jeg, men Diawara er den jeg per nå er mest bekymret for. I utgangspunktet er det en god spiller, men han har spilt på virkelig høy risiko i sommer og hatt en rekke fæle balltap. Forhåpentligvis er det bare kamptreningen som mangler, men i Roma skal man ikke gjøre mange slike feil før stemningen rundt deg blir elendig.

Sven Yngve: Om han får spilletid: Juan Jesus. Hvis ikke, er jeg redd Florenzi får spille mye, men dårlig.

Christian: Ingen.

Aleksander: Om ikke Patrick Schick forlater klubben før overgangsmarkedet er over vil jeg tro at han nok en sesong vil skuffe de fleste. Unggutten har ved flere anledninger vist seg fra en bra side, men dessverre er toppnivået alt for ustabilt. Tror han har gått av en ny start i en annen liga.

Dane: Her er det dessverre mange å velge mellom. I forsvaret er samtlige unntatt Kolarov klare kandidater, samtidig har spillere som Schick og Pastore allerede spilt seg selv langt utover sidelinjen. Ser man på sommerens investeringer står nok likevel Diawara som den største gamblingen, for i et klima som det romerske trengs det kun et par dårlige kamper før det virkelig brenner under føttene på fyren.


D. Overgangsmarkedet ser ut til å være et tema som splitter mange. Hva tenker du om jobben Petrachi har lagt ned i sommer?

Espen: Meget spennende, moro med så mange italienere! Gleder meg mer til dette laget enn jeg hadde forventet.

Erlend: Vanskelig å si da jeg tror mye kommer til å være avhengig av hvordan Fonseca får ut potensialet av de mange unge spillerne i laget. Jeg håper at de har samarbeidet godt og at Fonseca har fått de spillerne han ønsket.

Kristoffer: Så langt synes jeg han har gjort en ålreit jobb, særlig med tanke på at han overtok et lite velkomponert og mildt sagt dysfunksjonelt lag (takk Monchi). Det er imidlertid godt å se at vi har fått inn spillere som leverer på et høyt nivå i Serie A, og jeg er enig med Espen om at det er gøy med flere italienere i laget. Forhåpentligvis vil det bidra til å danne grobunn for en sterkere og mer sammenspleiset spillergruppe.

Thomas: Det er vanskelig å vurdere en sportssjef i Roma uten å se det i lys av klubbens overordnede overgangsstrategi. Roma investerer langt over evne for å komme seg inn i Champions League-universet, samtidig som de må selge seg ned igjen for å tilfredsstille Financial Fair Play. Det er en selvfølge at en slik strategi gjør vondt og kanskje uthuler litt av følelsene man har for klubben. Dessuten er man avhengig av å ha en sportssjef som årlig «slår markedet» ved å finne spillere som kan skape stor inntekt. Sabatini gjorde stort sett en meget god jobb, mens Monchi var en uforbeholden katastrofe. Hittil synes jeg Petrachi har gjort en grei jobb. Han kler Roma bedre enn Monchi og har virket en del mer inspirert enn spanjolen. Signeringene opplever jeg som litt vanskelig å vurdere nå, men jeg vil gi ham honnør for å ha vært prinsippfast i Dzeko-saken og vise mer ydmykhet enn forgjengeren. Jeg likte ikke at han tydeligvis var villig til å ofre Riccardi for Rugani, men det er samtidig godt å se at han bøyer av der Monchi i sin totale arroganse ville kjørt på.

Sven Yngve: Stort sett fornøyd med at det er ryddet mye, fremdeles noen spillere igjen som burde forlate klubben, men ikke uten at erstatninger er på plass. Ikke gjort en god nok jobb på midtstopper, og salget av Luca Pellegrini var overraskende.

Christian: Kunne vært bedre, men fornøyd med nevnte Diawara og Gianluca Mancini. At Daniele De Rossi og Stephan El Shaarawy ikke blir med videre er fortsatt veldig kjipt.

Aleksander: Jeg syntes Petrachi har gjort en litt over middels jobb i sommerens mercato. Min største skuffelse i årets mercato var salget av Manolas og at vi ikke har klart å hente en ny stopper på tilsvarende nivå. Mancini er bra, men han klarer ikke å fylle tomrommet til Manolas på en sesong. Jeg er veldig fornøyd med at klubben forlenget med Dzeko, Under og Zaniolo. Tre viktige spillere i den kommende sesongen. Jeg syntes også det er moro å se at klubben satser på italienske spillere og at vi nesten kan stille med elleve italienere. Veretout som ble hentet fra Fiorentina er en spiller jeg har troen på og som jeg håper kan stabilisere midtbanen vår.

Dane: Manolas til Napoli føyer seg inn i en lang og vond rekke av nøkkelspillere som forsvinner til direkte rivaler via en latterlig lav utkjøpsklausul, men det det er tross alt ikke Petrachis feil. At han derimot ikke har fikset en erstatter i midtforsvaret fremstår dog smått ubegripelig.


E. Alt av følelser og blindt håp til side: hvor på tabellen ender Roma i år?
Espen: 5. plass, fordi VAR tar fra oss 4.

Erlend: Jeg tør å våge på en 4. plass fordi jeg mener at Milan og Lazio ikke har noe særlig potensiale i år.

Kristoffer: Jeg krysser fingrene for at det blir fjerdeplass.

Thomas: Treeren i toppen føles godt utenfor Romas rekkevidde. Bak dem tror jeg det blir en kamp mellom Roma, Milan og Lazio. Forventer at Atalanta faller litt tilbake til et normalnivå. Jeg synes verken Roma, Milan eller Lazio ser særlig sterke ut, men holder faktisk Roma som knapp favoritt til å ta fjerdeplassen. F. Hva med resten av Serie A? Blir det en ny sjarmøretappe for Juve, eller kan noen andre hente hjem scudettoen? Juventus er selvfølgelig favoritter og bør ta dette greit dersom de finner frem til vinneroppskriften, som egentlig ikke bør være så veldig komplisert. De har best førsteellever og en råsterk tropp. Inter har blitt snakket opp noe voldsomt i løpet av sommeren. Forsvaret deres ser riktignok formidabelt ut, men mistenker at det kanskje kan bli litt seigt fremover. Jeg er usikker på om denne Napoli-årgangen er litt forbi toppen eller om de fortsatt har noe mer å gå på, men jeg tror foreløpig de er mest komplett av Juventus’ utfordrere.

Sven Yngve: 4. plass. Fordi laget var nære i fjor, og redder forhåpentligvis noen fler poeng nå med en bedre keeper.

Christian: Jeg tror på en 4. plass. Synes Roma er for ustabile til å ta topp 3, men tar gjerne feil.

Aleksander: Alt annet en topp fire er ikke godkjent. Årets sesong kommer til å bli svært jevn, men om alt klaffer vil laget klare 3 eller 4 plass. Om vi klarer noe bedre enn det, ser jeg på det som en gledelig bonus.

Dane: Det er dessverre bare å konstatere at denne sesongen blir et rotterace om fjerdeplassen. Milan og Lazio (samt Atalanta og Fiorentina) fremstår ikke særlig fryktinngytende, men det gjør jo forsåvidt ikke Roma heller.


F. Hva med resten av Serie A? Blir det en ny sjarmøretappe for Juve, eller kan noen andre hente hjem scudettoen?
Espen: Inter kjemper til siste serierunde, men Juventus tar den i år også.

Erlend: Juventus tar ny poengrekord da de vil føle seg litt mer presset av Inter i år, men Inter sakker ut rundt påsketider og da har Juventus det i lomma allerede.

Kristoffer: Juventus vinner i år også. Vinner de ikke med det laget de har nå forstår jeg ingen verdens ting (sjekk benken de stilte med mot Parma).

Thomas: Juventus er selvfølgelig favoritter og bør ta dette greit dersom de finner frem til vinneroppskriften, som egentlig ikke bør være så veldig komplisert. De har best førsteellever og en råsterk tropp. Inter har blitt snakket opp noe voldsomt i løpet av sommeren. Forsvaret deres ser riktignok formidabelt ut, men mistenker at det kanskje kan bli litt seigt fremover. Jeg er usikker på om denne Napoli-årgangen er litt forbi toppen eller om de fortsatt har noe mer å gå på, men jeg tror foreløpig de er mest komplett av Juventus’ utfordrere.Sven Yngve: Juve virker for sterke for de fleste, selv om Napoli kan overraske etter sine forsterkninger. Men tror ikke på noe annet enn at Scudettoen igjen ender i Torino.

Christian: Er veldig redd for at »Den gamle dame» tar det nok en gang, men mye kan skje! Ligaen har jo også lag som Napoli og Milan som kan finne på mye sprell.

Aleksander: Jeg tror ikke Juve vil få det like enkelt i år som i fjor. Bianconeri vil helt klart kjempe i toppen hele sesongen, men både Napoli og Inter har forsterket lagene sine betraktelig, noe som vil føre til at kampen om scudetto blir jevnere.

Dane: Juventus har stadig Serie As desidert sterkeste mannskap, og har også forsterket med verdens kanskje mest lovende stoppertalent. Paradoksalt nok er det på benken man finner det største usikkerhetsmomentet, og jeg er langt ifra overbevist om at Sarri og Juventus er en god match. Ancelottis Napoli har kvalitet i alle ledd, men de mangler en virkelig storscorer samt det ekstra elementet av grinta og faenskap man trenger for å vinne Serie A, og dermed blir det opp til Antonio Conte å avslutte den svarthvite seiersrekken han selv startet tilbake i sesongen 2011/12. Den sesongen hadde Conte tross alt omtrent samme forutsetninger som nå: en bunnsolid bakre treer og en midtbane fullt av dedikerte rivjern. Angrepet fremstår ikke som allverden, men Conte har tatt gull med middels angrepsrekker tidligere, og dersom spillere som Brozovic og Candreva får herje fritt fremover på banen kommer målene til å score seg selv.