Hva gjør du nå, Samuel Kuffour?

Midtstoppersituasjonen i Roma er for tiden en utfordring, og per i dag venter vi enda på en sterk, solid og erfaren forsvarer som kan ta styring i den bakre fireren. Den type rolle var en ghaneser ved navn Samuel Kuffour tiltenkt, den gangen han kom til Roma fra Bayern Munchen i 2005.

Kuffour startet faktisk sin karriere i Europa i Italia, da han i 1991 ble hentet til Torino, som hadde blitt oppmerksom på midtstopperen da han var på Ghanas U17-landslag som vant U17 VM sommeren 1991. Etter to sesonger i Toros juniorrekker, ble han hentet til et Bayern som ikke hadde vunnet noe trofe siden Bundesligagullet i 1990. Tre år uten troféer er lenge for en klubb med Bayerns historie. Første sesong ble tilbrakt på Bayerns andrelag i Regionalligaen, mens førstelaget vant Bundesliga. Likevel fikk Kuffour debuten sin for Bayern i 1994/95-sesongen, ble lånt ut til Nürnberg halve sesongen, og var fast i midtforsvaret alt sesongen etter. Første sesong som fast ble kronet med seier i UEFA-cupen (dagens Europa League).

Til sammen ble det i løpet av 11 sesonger i Bayern 175 kamper i Bundesliga, over 60 kamper i Champions League, der han også ble yngste målscorende forsvarsspiller i en alder av 18 år og 61 dager i 1994. Hans største minne fra tiden i Tyskland er nok seieren i Champions League-finalen mot Valencia i 2001, en kamp en annen Roma-kjenning også spilte; nordmannen John Carew. Det verste minnet stammer nok fra Camp Nou 26. mai 1999, da Solskjær ble matchvinner finalen i Champions League. Han uttalte selv tidligere i år at han aldri har sett noe fra den kampen igjen.

Sommeren 2005 forlot Kuffour Bayern som Bosmanspiller, og ble hentet til Roma av Luciano Spalletti. Pga. deltakelse i Afrikamesterskapet ble det kun 21 kamper i første sesongen i Serie A, som endre med en andreplass bak Inter. Sommeren 2006 fikk han også en kamp i VM, i Ghanas første kamp mot Italia og lagkameratene Perrotta, De Rossi og Totti. Kampen vant Italia 2-0, og vår mann spilte såpass svakt at han satt på benken resten av gruppespillet pluss den tapte åttendedelsfinalen mot Brasil. Etter en i utgangspunktet god debutsesong for Il Lupi, ble den 178 cm høye midtstopperen lånt ut til en annen klubb i Serie A, Livorno, for hele den kommende sesongen. Sesongen etter var det først prøvespill for Sunderland, men daværende manager Roy Keane bestemte seg for å ikke signere spilleren.

Kuffour forble dermed i Roma uten å få spille noen kamper, og ble i januar sendt på et nytt utlån, denne gangen til Ajax. I Nederland ble det kun to kamper for den tidligere forsvarskjempen, og Ajax benyttet seg ikke av opsjonen som kunne forlenge lånet med inntil to sesonger til. Tilbake i Roma kom beskjeden fra Spalletti om at Samuel kunne se seg om etter en ny klubb. Sesongen 2008-09 var nesten over før det ble aktuelt med en ny klubb, og det ble en retur til Ghana, 19 år etter at han forlot hjemlandet sitt. Asante Kotoko i Kumasi fikk Kuffours signatur i april 2009, men han fikk ikke spille noen offisielle kamper. Dette ble siste klubb, og en av Ghanas beste spillere gjennom tidene, med 15 forskjellige trofeer, gikk inn i fotballpensjonistenes rekker. Fasiten var tilsammen 353 kamper og 11 mål for klubb- og landslag.

Hva har så vært livet videre for en spiller mange håpet kunne være en trygghet i Romas bakre rekker?

Allerede i 2003 fortalte Kuffour på BBC at han ønsket å bli prest eller misjonær etter fotballkarrieren. Religion har alltid vært viktig, og i det samme intervjuet fortalte forsvareren at troen hjalp han og familien i den vanskelige tiden etter at datteren druknet i januar samme år.

Etter at fotballskoene var tatt av for siste gang, ble det i 2014 en ny rolle i hans siste klubb. Asante Kotoko annonserte ansettelsen av Kuffour som daglig leder andre oktober 2014. Ansettelsen ble ikke godt mottatt, så karrieren i denne rollen ble kortvarig, kontrakten ble avsluttet etter 13 dager, den 15.oktober.

Kuffour har vært en del i forskjellige internasjonale TV-kanaler, og særlig uttalt seg om afrikanske lag under forskjellige mesterskap. I Februar 2015 fikk han barbert hodet sitt på en direktesending fra SuperSport, fordi han i et veddemål på kanalen hadde satset på at Ghana skulle vinne Afrikamesterskapet 2015. Finalen tapte Ghana 8-9 på straffer mot Elfenbenskysten, der Romas Gervinho spilte for det vinnende laget, og Seydou Doumbia ble kjøpt av Roma senere samme år. Han har fremdeles oppdrag for TV-kanalen, men har blitt mer forsiktig i hvilke veddemål han inngår,

I dag bor Kuffour i Accra i Ghana, og er styreformann i det Ghanesiske fotballforbundets komite for normalisering, en komite hvis oppdrag går ut på å bidra til at den ghanesiske fotballen blir normalisert etter flere skandaler som korrupsjon, kampfiksing osv. Fotballspilleren Kuffour var rask, sterk og hardtarbeidende, kvaliteter som kan komme godt med i det vanskelige arbeidet med å få ghanesisk fotball tilbake til normale forhold.