Tyrkisk pepper på menyen

Det er selvsagt tidlig å si, men ting kan tyde på at İstanbul Başakşehir F.K. er i ferd med å etablere seg i toppsjiktet av tyrkisk fotball. I kveld gjester de Stadio Olimpico.

Galatasaray, Besiktas, Fenerbache. Så lenge undertegnede kan huske har disse tre gigantene dominert i Istanbul, og dermed hele Tyrkia (med sporadiske utfordringer fra Trabzonspor i nord-øst). Andre klubber fra hovedstaden som f.eks Kasimpasa har tidvis prøvd å bryte opp i denne treenigheten, uten hell. Når Basaksehir rykket opp til tyrkisk eliteserie i 2007-08 var det i utgangspunktet lite som tydet på at de skulle utvikle seg til en reell maktfaktor i Süper Lig, særlig da nedrykket var et faktum i 2013. Men de oransjekledde fra Basaksehir (et nabolag i utkanten av Istanbul med drøyt 311 000 innbyggere) rykket rett opp igjen, og har siden da klart minst en fjerdeplass i hjemlig liga. Laget har også nådd to tyrkiske cupfinaler, der det ble tap på straffer mot Besiktas i 2011 og Konyaspor i 2017.

I fjorårets sesong skilte kun to poeng dem og seriemester Galatasaray, og selv om de har slitt innledningsvis i høst er det ingen grunn til at Roma skal ta lett på kveldens motstander.

Nøkkelen til Basaksehirs fremgang har vært å kombinere satsing på unge talenter med en overgangsstrategi hvor det i stor grad har blitt satset på å hente inn veteraner med internasjonal erfaring, en oppskrift som tidligere har gitt suksess i de andre Istanbul-klubbene. Cengiz Ünder er utvilsomt den fremste eksporten de kan vise til hittil, mens vi i andre enden av spekteret finner navn som Mehmet Topal, Gaël Clichy, Demba Ba, Martin Skrtel, Gökhan Inler og Robinho. Vår egen Fredrik Gulbrandsen når kanskje ikke helt opp i dette selskapet, men det er ikke umulig at den tidligere LSK-spissen blir å se på Olimpico i kveld.

Den kanskje største (og utvilsomt mest omdiskuterte) stjerna av dem alle er Arda Turan, som siden han briljerte i Ateltico Madrid har gjort seg bemerket for et oppsiktsvekkende nært vennskap med Tyrkias smått kontroversielle president Recep Tayyip Erdogan, samt en betinget fengselsdom på to år og åtte måneder for å ha brakt med seg en pistol inn på et sykehus. Bakgrunnen for seansen? Han besøkte sykehuset for å be om tilgivelse av den tyrkisk popstjerna Berkay, som han tidligere hadde brukket nesa på. Ifølge spanske Marca hadde Turan først gitt Berkays kone litt i overkant mye oppmerksomhet, og langet ut en knyttneva da han ble konfrontert av en lite imponert ektemann. Turan tok deretter med seg pistolen på sykehuset og tilbød Berkay å skyte han, et tilbud popstjerna takket nei til.

Byr kvelden på årets største fotballkamp? Nei. Men kjedelig blir det neppe.