Adriano

Adriano Leite Ribeiro ble født den 17. Februar 1982 i Rio de Janeiro, og er en brasiliansk spiss. Han ble hentet til Roma foran 2010/2011-sesongen, og signerte en kontrakt som strekker seg til sommeren 2013.

Han begynte sin karriere i ung alder i hjemklubben Flamengo, hvor det ble syv mål på en sesong før han ble snappet opp av storklubben Internazionale Milano.

Perioden i Inter skulle bli hektisk. I 2002 ble han lånt ut til Fiorentina, hvor det skulle bli skralle 6 scoringer på 15 kamper. Deretter gikk turen videre til Parma i en deleierskaps-avtale. Her skulle det bli fart på sakene med 23 mål på 37 kamper, noen av dem også ut av en annen verden. Inter valgte etter 2003/2004-sesongen å hente Adriano tilbake på permanent basis.

Perioden i Inter skulle bli særdeles berg og dalbanepreget. Totalt ble det 123 kamper og 48 mål i perioden frem til 2009. Høydepunktene kom med Serie A titler i 2006, 2007 og 2008. Han skulle også vinne i 2009, men det var neppe på grunn av Adriano at det ble scudetto til milaneserne denne sesongen. Spesielt sesongene i 2004/2005 og 2005/2006 var minneverdige med henholdsvis 16 og 12 mål.

Så startet nedturene. Adriano ble kjent for å leve et utsvevende liv, og ble ikke sjeldent avbildet på byen dagen før trening og kamp. Da det også gikk utover treningsinnsatsen og oppmøte ble Adriano våren 2008 lånt ut til Sao Paolo hvor han igjen imponerte. Turen gikk tilbake til Inter hvor han var på vei å få en renessanse på banen da problemene utenfor vendte tilbake. Adriano ble frigitt av Inter da han havnet i klinsj med daværende trener Jose Mourinho og eier Massimo Moratti. Anledningen var personlige problemer, og Adriano reiste hjem for å finne seg selv og være med sine nærmeste.

Kort tid etter hjemkomsten signerte han for moderklubben Flamengo hvor det ble fantastiske 19 må på 30 ligakamper. Han ble for ordens skyld også toppscorer i ligaen, årets spiss i ligaen, og selvsagt også årets spiller i ligaen.

Den 8. juni 2010 signerte Adriano for AS Roma, etter at Daniele Pradè hadde vært en ukes tid i Rio for å forhandle om brasilianeren. Adriano ble presentert foran et stappet Stadio Flaminio, ettersom både Circo Massimo og Stadio Olimpico var opptatt. Adriano bærer kallenavnet L’Imperatore, keiseren. Det gjenstår å se om han kan regjere ved siden av Philippe Mexes, Daniele De Rossi og Francesco Totti i den evige stad.

Adriano har også gjennom tiden gjort seg særs bemerket på landslaget. Totalt er det blitt 27 mål på 48 kamper. Særlig minneverdig var hans innsats i Confederations Cup i Tyskland i 2005 hvor han scoret fem mål og ble turneringens toppscorer. Verdt p nevnte er også Copa America i 2004 hvor han også ble turneringens toppscorer med syv mål, inkludert en sinnsyk utligning mot Fiorentina tre minutter på overtid i finalen, som Brasil tilslutt vant på straffer. I begge nevnte turneringer ble Adriano kåret til turneringens spiller. Han har også deltatt i VM 2006 for Brasil, og står med to VM-mål.

Adrianos styrke er hans enorme fysikk som gjør seg gjeldende både i form av hans store fart og tunge skudd. Han er også meget god teknisk og i luften, hvilket som gjør han til en av de potensielt mest komplette spissene i hele verden.

Det gjenstår å se om hans personlighet har forandret seg tilstrekkelig til å kunne fungere igjen i europeisk toppfotball. Gjør han det har Roma skutt gullfuglen.