Derby della Capitale

Opptøyer, slossing, storming av banen og drap. Det er så fryktelig mye mer på spill enn tre poeng når disse lagene møtes. På 105 X 68 m avgjøres ett av verdens mest berømte og sagnomsuste oppgjør. I to ganger 45 min blir Stadio Olimpico omgjort til et rykende Colloseo, og keiseren har overlatt makten til spillerne og ikke minst le Curve!

Dette er i bunn og grunn arbeiderne mot bøndene. Lazio i sine møkkete himmelblå overdeler har historisk sett støtte utenfor sentrum av hovedstaden i regionen med samme navn. Roma på sin side har en sterk tilhengerskare i selve byen. Før laget flyttet inn til erverdige Stadio Olimpico spilte de på Campo Testaccio, noe som ble samlingspunktet for arbeiderne i byen.

Det var ikke alle som var like begeistret for å slå sammen lagene Roman FC, Alba-Audace og Fortitudo Pro Roma, men i 1929 skulle de finne en felles fiende. 8. desember det året gjestet AS Roma arenaen Rondinella hvor de skulle besøke Lazio for aller første gang. Her vant Roma 1-0 etter scoring av Rodolfo Volk, men kampen har blitt sagnomsust og omtalt som kampen mot det onde. Det skal ikke forundre meg om Lazio har akkurat samme synet på dette som vi har, bare at vi vet vi har rett! Lazio er det onde, og det ble beseiret første gang, men ikke siste.

Det er spilt totalt 161 kamper mellom Roma og Lazio, både i Coppa Italia og i Serie A med følgende fasit: 57 seire, 60 uavgjort og 44 tap. Francesco Totti har flest derby-kamper på samvittigheten med 27, mens spissene våre Marco Delvecchio og Dino da Costa innehar rekorden med flest scorede mål. Begge har satt ballen bak en Laziokeeper ni ganger hver!

Det første tapet i derby del Campidoglio kom tre år senere. 23. oktober 1932 vant Lazio ufortjent, men også her scorer Rodolfo Volk 1-1 målet etter 18 minutter.

Hva bråk og opptøyer angår, er det stort sett mot politiet fansen sloss. Carabinieri i fullt opprørsutstyr stiller seg opp i hver ende av stadion for å skape ”orden”. Ironisk nok er det som skjer det fullstendig motsatte. Som regel starter det med at det samler seg flere og flere fans, som til slutt må splittes for at politiet kan skape ”orden”. Dersom dette skjer tidlig nok før kampstart kan de holde på lenge. Etterhvert begynner fanskarene å kaste flasker på ordensmakten, som igjen svarer med batonger og skjold. Tåregassen er selvsagt for lengst skutt opp. Derav skjerf foran ansiktene på últras.

Straks man er inne på Olimpico, merker man ingenting annet enn fornærmende sanger om lagene, og en gryende stemning om at sesongens aller viktigste kamp står for døren. Her inne merker man som regel ingenting til de slagmarklignende tilstandene på utsiden. Dette med unntak av to ganger. En gang i 1979 som endte med et dødsfall, og i 2004 hvor kampen blir avbrutt etterfulgt av et massivt opprør som fortsatte i byen til langt ut på morgenkvisten.

28.10.1979 tar Vincenzo Paparelli med seg sin kone Wanda på fotballkamp. De sitter i Curva Nord og heier på laget faren hans tok ham med for å se da han var barn. Wanda forklarte siden at hun ikke merket noen ting, med unntak av en lyd som om noe skar gjennom luften. Legen som undersøkte Vincenzo etter dødsfallet snakket om en krigsskade.

Denne søndag ettermiddagen i oktober hadde Giovanni Fiorillo smuglet en rakett med seg inn til Curva Sud. Den hadde ingen kraftig motor, men ble tydeligvis bygget for lett, da den fór over gressmatten på Olimpico og landet i øyet på Paparelli. Nesten 200 meter fra hvor den ble sendt.

Kampen fortsatte til tross for at Laziofans prøvde å invadere banen. Dagen Paparelli ble begravet, var det offisiell sørgedag i Roma.

Den andre store derbyhendelsen kom for kun få år siden. 21. mars 2004 ble kampen avbrutt fire minutter ut i andre omgang på stillingen 0-0. Etter mye opptøyer på utsiden, og en svært trykket stemning inne på Olimpico, spredte et rykte seg om at en liten gutt var blitt påkjørt og drept av en politibil. Til slutt nådde ryktet ”hele” stadion, og endte med at en av últras ledere snakket med Totti, som igjen truet med å forlate banen sammen med Romalaget om ikke kampen ble avrutt.

Etter heftige diskusjoner med Galliani på mobilen ble kampen avbrutt.

Påfølgende kveld ble Roma forvandlet til en krigssone, og opptøyene hold på til morgenen etter. Kun 13 personer ble arresterte, og 150 politifolk ble skadet.

Kampen ble spilt om igjen under litt roligere forhold 31. mars og endte 1-1. Det er når Totti scorer dette målet han kaprer kameraet og filmer Curva Sud.

Dette poengtapet anses som det avgjørende i forhold til tittelkampen mot Milan, som senere vant. Det viser også at derbyet er en av de viktigste kampene i Serie A.