Stadio Olimpico

Stadio Olimpico
Kapasitet: 82 000
Åpnet: 1937
Banestørrelse: 105x68m

Stadio Olimpico er hovedscenen for Italias flotteste fotball. Riktig nok bare annen hver søndag, men dog. Det er ingen hemmelighet at AS Roma spiller hjemmekampene sine her, en arena de deler med byrival Lazio. Det er ikke bare fotball man ser her, da arenaen også egnet til friidrett huser den ett av Golden League stevnene. I tillegg arrangeres det konserter.

Stadionet ble bygget så tidlig som i 1936, men påbegynt allerede i 1928, da under navnet Stadio dei Cipressi. Dette var selvsagt ett ledd i den fascistiske markedsføringsstrategien om ”at dersom folk ser hvor gode vi er i idrett, vil også de bli fascistsater” (sagt på en forholdsvis enkel måte). Roma var i kokurranse med Berlin om OL i 1936, men av uante grunner gikk lekene til den tyske byen. Dette utsatte åpningen av stadioien til 1937, men allerede så tidlig var kapasiteten på svimlende 82000.

Arenaen ble oppført nord i hovedstaden i et område som heter Foro Italico, noe som betyr hull/krater/gryte, men som spiller på den gamle benevnelsen på arena. Dette ble den gang sett på som et område hvor man skulle dyrke kropp og idrett, noe man får inntrykk av da de gamle tennis-, gymnastikk- og roklubbene har klubbhus nede ved Tevere. Rett ved siden av Olimpico finner man nok et friidrettsanlegg; Stadio dei Marmi, som forøvrig er en ypperlig hjemmeplass for opprørspoliti.

Vår interesse for denne staioen oppstår ikke før AS Roma flytter fra Stadio Nazilnale til Stadio dei Centomila foran 1952/53 sesongen. Det er ikke før i 1953 stadionet får navnet Olimpico, det året Roma får tildelt sommerolympiaden i 1960. Dette er to av tre store ombygginger for arenaen, og uten tvil den mest betydnigsfulle.

Ombygging nummer tre kommer selvsagt foran verdensmesterskapet i 1990, og dette har ført til at den er blitt en av UEFAs 5 stjerners stadioner. Det var under denne ombyggingen at stadioen fikke sin endelige kapasietet med 82.922 seter. De tidligere kapasitetene har ikke hatt sitteplasser rundt hele banen.

I tillegg til OL i 1960 og VM i 1990 var Olimpico vertskap for friidretts-VM i 1987, EM i 1968 og 1980, samt en rekke europacupfinaler, bla. den i 2009.

Arkitektene som har planlagt denne storstuen ble anført av Luigi Moretti, som ble ansatt av Mussolini ikke bare til å lage en storstadion, men han ble også engasjert til å lage ikke ukjente EUR man kan se på vei inn til Roma. Il Duce var svak for pompøse bygninger, hvilket vi kan nyte godt av 60 år etter han og faciststyret ble fjernet.