Doni

 

Alexander Marangão Doniéber, bedre kjent som Doni, har stort sett vært Romas førstekeeper siden han kom til klubben sommeren 2005. Doni ble født i Jundiaí, men har aner fra Italia. Han startet sin karriere i Botafogo i 1999 som ungdomsspiller, men det var i Corinthians han skulle starte karrieren for fullt. Etter å ha vært i Corinthians fra 2001-2003, dro Doni videre til Juventude, etter noen småstopp i Santos og Cruzeiro. Etter 20 kamper for Juventude, ble han hentet til Roma på siste dagen av overgangsvinduet sommeren 2005.

 

Det tok Doni en stund å finne seg til rette i Roma, og i starten var han andrekeeper bak Curci, men etter å ha imponert da han fikk sjansen tok han plassen fra Curci, og var i nesten tre sesonger Romas førstevalg mellom stengene.

 

Etter imponerende spill for Roma i Serie A og Champions League i 06/07-sesongen, ble han også valgt til førstekeeper for det brasilianske landslaget foran Copa America-mesterskapet sommeren 2007.Sammen med Juan – som signerte for Roma sommeren 2007 – gikk Doni seirenede ut av mesterskapet for Brasil, og de fleste Romanisti ventet at spillet til Doni skulle fortsette å holde det høye nivået det gjorde i store deler av den forrige sesongen.

 

Det gjorde uten tvil i 07-08 sesongen, da Doni vartet opp med storspill i kamp etter kamp, inkludert sesongens siste mot Catania der han nærmest egenhendig holdt nullen for Roma i over en time under intenst press fra de sicilianske vertene, før Zlatan Ibrahimovic knuste Scudetto-drømmen med to mål mot Parma.

 

Doni avsluttet sesongen 07-08 med å vinne sin andre Coppa Italia, og mange mente nå at Roma endelig hadde funnet en sisteskanse i verdensklasse.
Men neste sesong viste Doni (og resten av laget for den saks skyld) vaklende form, og mistet førstelagsplassen til Artur på vårparten.
Da Artur også begynte å bli litt vel slepphendt med hanskene så det en stund ut til at Doni skulle gjenerobre sin tidligere udiskutable plass på førstelaget.

 

Men da en skade tvang Julio Sergio til å ta plass mellom stengene i 09-10 sesongens andre kamp, på hjemmebane mot Juventus, endret hele keeper-situasjonen i Roma seg. Julio Sergio storspilte og siden Ranieri tok over som manager har den tidligere tredjekeeperen fortsatt å overbevise.
Doni på sin side har måttet ta til takke med kamper i den italienske cupen og rollen som andrevalg.

 

Donis utvilsomt største styrke er de suverene refleksene hans, som sammen med en imponerende smidighet gjør han til en utpreget vanskelig motstander i nærkamper og på langskudd.
Den brasilianske burvokteren har dog sine feil. Konsentrasjonen er ikke alltid på sitt beste, og hans til tider merkelige avgjørelser gjør at han ikke gir sin backlinje den tryggheten som de aller beste keepere gjør. Etter at han briljerte med to redninger mot Uruguay i straffekonken i Copa America i 2007 ser det også ut til at Doni nå har store problemer med straffer, noe som ble særlig belyst i den hjerteskjærende åttendels-finalen i Champions League mot Arsenal i februar 2009.

 

Det året var et mareritt for hele Roma, men mens de andre spillerne opplevde en sterk opptur under Ranieri mot slutten av året har Doni måttet finne seg i å spille annenfiolin for en stadig mer imponerende Julio Sergio. Bare tiden vil vise om han er sterk nok mentalt til å kjempe seg tilbake på førstevalgsplassen, men om hans landsmann fortsetter storspillet kan det bli ytterst vanskelig.