Federico Balzaretti

Spillerprofil Balzaretti

 

Calciatore Federico Balzaretti kom til verden i Torino noen uker før jul i 1981, og befant seg 17 år senere på Torino sitt ungdomslag. I kjent italiensk spiller-utvikler tradisjon, blir han lånt ut til Varese ved foten av Alpene. Lånet varte i to sesonger – hvorav begge spilles i Serie C1.

Året etter tar venstrebacken det man kan se på som ett steg opp, og blir sendt til Toscana og Serie B-laget Siena. Her får 20-åringen 16 kamper, og ser sin midlertidige arbeidsgiver ende midt på tabellen. Allerede her får Balzaretti vist noe av det som senere i karrieren kommer til å bli karakteristisk for spilleren, og som fanger oppmerksomheten til både Fabio Capello og Cesare Prandelli. I tillegg er det nok til å bli tatt opp til a-laget til Torino.

For hjemklubben får Federico endelig debuten i Serie A, og dette mot Inter i september 2002 (0-1). For å si det mildt, ble sesongen katastrofal, og etter fire seire og like mange trenerbytter (!), måtte Torino ta med seg Balzaretti, som kun innkasserte 13 kamper, til Serie B.

2003/04 sesongen blir omsider travlere, og backen blir en av nøkkelspillerne til Ezio Rossi. Torino makter ikke opprykk i en sesong hvor hele 6 lag blir promotert, da Serie A utvides. Året etter blir ingen ballettdans (fremtidig referanse*) for Balzas hjemklubb. Laget vinner play-off-finalen mot Perugia, men Torino Calcio oppløses pga. økonomisk vanføre, og blir værende i Serie B. (Perugia nektes også opprykk i noe som skal bli inngangen til en kaotisk hverdag innen Calcio)

Balzarettis kontrakt med Torino oppløses i august 2005, og Fabio Capello frister den offensive backen med grønnere gress på andre siden av byen. Her kjemper han om plassen på laget med bla. Giorgio Chiellini (som utvikler et tett vennskap med) og Gianluca Zambrotta. Balza debuterer i Champions League mot Rapid Wien (3-1). Han kan dermed ikke gjøre så mye med kvartfinalemotstanderen Arsenal, som slår ut zebraene etter 2-0 på Highburry (0-0 i Torino).

Ikke helt fremmed for skandaler og Serie B, blir Balzaretti – i likhet med store deler av Juventus-laget – med ned til halvøyens nest beste nivå. I og med at Zambrotta, Thuram og Cannavaro forsvinner, finner Balzaretti en lettere vei til startoppstillingen, og blir en viktig førstelagsspiller.

En som ikke anså Balzaretti som førstelagsspiller var Claudio Ranieri, som overtok plassen til Deschamps. Fiorentina kommer på banen, og sikrer en overgang verdt nesten €4m. Prandelli, som den gang var sjef for de lilla, mente derimot at Pasqual og Gobbi var bedre alternativer, samtidig som Balzaretti gikk gjennom utfordringer på privaten.

Bedre skulle det bli på Sicilia, der Balzaretti flytter vinteren 2008 for omtrent samme beløp Fiorentina måtte ut med. I det som mange kaller Afrika, får backen spilletid, lar håret vokse og møter sin fremtidige kone. Backen blomstrer i over fire sesonger hos de Rosa. Han scorer også sitt første Serie A mål (etter en cross fra en annen god venn Mattia Cassani) mot Livorno. Hos Rosanero tar han trøe nr. 42, som er en hyllest til faren, som ble født i nettopp 1942. I løpet av hans opphold i Palermo blir han tatt opp på landslaget av sin gamle sjef, Prandelli. Debuten kommer i en treningskamp mot Romania (1-1).

Mot slutten av oppholdet i Palermo, gifter Federico seg med ballettdanseren (aha*) Eleonora Abbagnato i 2011. Dette blir kåret til årets bryllup i Italia, og forloverne er ingen ringere enn Mattia Cassani og Giorgio Chiellini. Etter at Balzaretti ikke kommer til enighet med den mentalt stabile ledelsen i Palermo, signerer man ikke kontraktsforlengelse, og i stedet tar Zamparini imot €4,5m fra AS Roma. I tillegg blir han tatt ut til årets lag 11-12 av ‘Gran Galá del Calcio AIC’.

I hans første sesong for Giallorossi, benytter han seg fremdeles av nr. 42, og befester ryktet sitt som en bedre spiller offensivt enn defensivt, men heldigvis for oss, ett steg opp fra Riise og Jose Angel. Inneværende sesong viser oss en back som plasserer seg bedre defensivt, men med samme høye intensitet og arbeidsinnsasts bare Perrotta/Taddei/Florenzi kan skryte på seg.

Federico Balzaretti kan på sin side skryte på seg ett fratatt Serie A mesterskap, ett Serie B mesterskap og en andre plass i Euro 2012.