Historien


Fotballklubben Associazone Sportiva Roma. Klubben med de store heltene, klubben med de fantastiske tilhengerne. Klubben som er stor, men alikevel går mot strømmen i den internasjonale fotballen og bevarer sitt særpreg. Roma, klubben med den evige romerske identiteten!

 

Fotballklubben AS Roma ble stiftet i juli 1927. Den hellige stad hadde i 1922 fire fotballklubber som deltok i det italienske seriesystemet på regionalt plan. Disse lagene var Alba-Audace, Fortitudo, Roman og Lazio som på den tiden var en liten klubb. Alba var Romas største og beste lag. Klubben vant den regionale ligaen og kvalifiserte seg for det gamle ligasluttspillet, der de ble ettertrykkelig slått av Juventus. Dette gikk ikke upåaktet hen i hovedstaden. der man ville ha et lag som kunne ta opp kampen mot lagene i nord. Derfor måtte man legge politiske uenigheter og rivalisering til side og lage en fusjon, noe som ikke var rent enkelt. De store klasseforskjellene i den romerske befolkningen gjorde at alle hadde sine klubber de holdt med ut ifra politiske standpunkt. De tre menneskene som gikk i bresjen for å stifte AS Roma var lederne i de tre fusjonsklubbene, Ulisse Igliori, Italo Foschi og Vittorio Scialoja. De fikk gjennom fusjonen i 1927. De ville ha en klubb som den romerske arbeiderklassen kunne identifisere seg med. Det løste opp den politiske spenningen rundt prosjektet. De ville selvfølgelig også ha et lag som kunne bli sterkt nok til å utfordre lagene fra nord. Lazio ville ikke engang diskutere en sammenslåing, men Alba-Audace, Fortitudu og Roman gikk i fusjon og stiftet klubben AS Roma. Klubben fikk selvsagt byens navn og tradisjonelle farger. Pressemeldingen som kom etter fusjonsmøtet mellom de tre lederne lød som følger: «I går kveld møttes lederne av de tre klubbene Alba, Fortitudo og Roman. Ulisse Igliori, Italo Foschi og Vittorio Scialoja er enige om behovet for en toppklubb i Roma, og har derfor bestemt seg for å legge ned sine egne klubber og danne en ny organisasjon med navn Associazone Sportiva Roma. Enigheten ble nådd i fachistisk ånd, og fusjonen vil realiseres så fort nåværende sesong er ferdig. Det nye laget vil spille i Romas farger, og med et emblem formet som et grønt skjold med ulven på sine bryst. Klubbens hjemmebane vil bli Motovelodroma Appio, som skal utbedres kraftig. Klubben vil også ha et treningsfelt på Testaccio.»

 

AS Roma deltok for første gang i den nasjonale ligaen i 1929-30 sesongen. Laget vant sin første Scudetto i 1941-42. Den andre scudettoen vant laget i 1982-83, og den tredje i 2000-01. Samtidig har laget tatt andreplassen hele åtte ganger! Roma har bare rykket ned en gang, i sesongen 1950-51. Etter å ha kjempet seg tilbake til Serie A i 1952 var Roma et topplag og en av de virkelig store klubbene på hele 50- og begynnelsen av 60-tallet. Fra midten av 60- og 70-tallet var Roma en middelhavsfarer som stadig vekk var nær nedrykk. Det Roma vi idag hører historier om var laget klubben hadde på begynnelsen av 80-tallet. Med storspillere som Bruno Conti, Falcao, Roberto Pruzzo, Agostino Di Bartolomei og Guiseppe Giannini sto Roma med det beste laget og utgangspunktet de hadde hatt siden 1941. Etter en marginal og kontroversiell kapitulasjon for Juventus i 1981 kunne hovedstadslaget slippe jubelen løs i 1983 til enorme gledesscener i Roma. Roma nådde finalen i Europacupen året etter, men der måtte laget desverre gi tapt for Liverpool på straffespark 30. mai 1984. Dagen som ti år senere skulle få store konsekvenser for lagets kaptein. Agostino Di Batolomei hadde lagt fotballskoene på hylla og evaluerte sin karriere. Han kom frem til at han ikke hadde oppnådd nok med sitt kjære Roma, som nå var en middelhavsfarer i Serie A. Ingen kan være helt sikker på hva Di Bartolomei tenkte da han 30. mai 1994 tok selvmord.

 

I sesongen 1990-91 nådde Roma finalen i UEFA-cupen, der laget måtte se seg slått av Inter Milan. Etter dette har Roma mer eller mindre holdt seg i toppsjiktet i Serie A. Klubben tok igjen Scudetto i 2000-01 etter å ha slått Parma 3-1 i sesongens siste kamp. De hadde en margin på to poeng ned til Juventus. Roma var nær ved å forsvare tittelen året etter, men Juventus fikk en etterlengtet hevn, og kunne ta Scudettoen hjem til Torino med knappest mulig margin. Bare ett poeng skilte lagene denne sesongen. Etter sin siste Scudetto har Roma endt på andreplass hver sesong, enten i serien eller i Coppa Italia. De seneste sesongene har vært svært variable med mange trenerbytter og økonomiske problemer, men har hatt sine lyspunkter. Luciano Spalletti ble ansatt i 2005 og ble etterhvert en svært populær mann blandt supporterne, da han ledet laget til andreplass i Serie A, kvartfinale i Champions League og vant Coppa Italia i 2006-07, den mest suksessrike sesongen på lang tid. Forholdet tok slutt etter en lang rekke med dårlige resultater gjennom 2008-09. Claudio Ranieri ble utpekt til ny manager, og tiden vil vise om arbeiderne i Roma igjen kan kaste hattene i været og feire sitt kjære Giallorossi.

 

Oppgjørene med laget som i 1927 nektet fusjon, SS Lazio, er et av de mest lidenskapelige og anstrengte derbyene i hele fotballverdenen. Kampene er preget av bråk og uro både rundt og inne på stadion, samtidig som det er en svært anstrengt tone mellom lagenes spillere i disse kampene. Oppgjørene har vært avbrutt av svært kontroversielle grunner. At forholdet mellom lagene og deres supportere er dårlig hersker det ingen tvil om. Roma har den dag i dag hegemoniet i hovedstaden, og flest tilhengere.

 

Det som gjør Roma så spesielle i internasjonal sammenheng er hvordan klubben drives til daglig. Fotballen i dag handler mer og mer om penger. De store klubbene i Europa gjør tilsynelatende sitt ytterste for å fortsette denne trenden, og fotballen er dessverre blitt forretningsvirksomhet. Dette har også påvirket Italia, der Juventus, Milan og Inter bidrar til en stor økning i antall utlendinger i forhold til italienere, bruker ekstremt mye penger og mister til slutt sin identitet. Det som er fantasisk er at dette har ikke hendt med vårt Roma, og vi kan stolt se vår klubb utvikle egne og nye talenter. Førstelaget har en stor kjerne i Romanisti, og spillere som er fra byen. Hva er vel mer sjarmerende enn en klubb som deltar i Champions League og samtidig må tenke på neste års budsjett? En klubb som gang på gang har vært konkurstruet, men som fremdeles består og stadig blir sterkere, både økonomisk og sportslig? Det forteller litt om hvilke folk vi har og hvilken jobb som legges ned i vår kjære klubb. Den er rett og slett imponerende. På mange måter virker det som om tilhørigheten er mye sterkere i Roma enn andre steder. Man er først romer, så er man italiener. Dette skaper en vanvittig atmosfære, som igjen skaper en innsats for å hjelpe klubben, en innsats man ikke har sett maken til verden over.