Julio Baptista

 

«Teknisk sett har han kvalitetene som kjennetegner en brasiliansk spiller, men i tillegg har han en personlighet som ikke nødvendigvis er typisk brasiliansk. Han er veldig sterk fysisk og har en stor vinnervilje. Han kan forsvare, han kan angripe og han kan score mål og alle disse tingene gjør han til en utrolig spiller.» -Dunga

 

Júlio Baptista, eller «Beistet» som hans klengenavn lyder, er en fryktet målscorer som oppsiktsvekkende nok startet sin profesionelle karriere som deffensiv midtbanespiller i den brasilianske eliteserieklubben São Paulo. Han viste allerede en gryende målteft i sesongene 2000 til 2003 med 10 mål på 73 kamper. Den 6. august 2003 ble han hentet av den spanske klubben Sevilla.

 

Beistet var fra dag èn overbevist om at han ville lykkes i Spania. Han ble raskt omskolert til offensiv midtbanespiller med stor suksess og mange betraktet han som årets signering i den spanske ligaen. Allerede halveis ut i sesongen var storklubbene ute og snuste på spilleren, men Baptista forble lojal mot Sevilla og avslo blandt annet et bud fra Arsenal. Sesongen 2003 ble en stor sesong med 25 nettkjenninger for den autoritære brasilianeren. Storspillet fortsatte frem til 2005 da han nådde 50 mål på 81 kamper og igjen meldte storklubbene sin interesse. Arsenal hadde nå fått konkuranse av hovedstadslaget Real Madrid, noe som for Baptista virket som en tryggere og mer passende løsning enn det engelske storlaget. En annen artig kuriositet for at Beistet med stor B til slutt valgte Madrid var at han etter et år i den spanske hovedstaden kunne inngå spansk statsborgerskap og derav reise fritt rundt i europa. Sånn sett et smart valg av den brasilianske kjempen som nå var klar til å se litt av verden utenfor Sevilla.

 

Den 25. juli 2005 kunne Real Madrid bekrefte at de hadde sikret seg Baptistas tjenester i en overgang som også involverte Sergio Ramos. Begynnelsen på karrieren i hovedstadslaget var preget av at han ble posisjonert ute på venstresiden for å tilfredstille de sentrale offensive spillerene som allerde var i klubben, en posisjon Beistet vantrivdes i. Resultatet ble skuffende med kunn 8 mål i sesongen 2006. Brasilianeren var uansett klar på at han ikke aktet å forlate klubben men heller ta opp kampen om sin favorittposisjon med blandt andre Zinedine Zidane og Guti. Real Madrid var av en annen oppfattning da de fant Baptista til overs i klubben da han ikke presterte så bra som de hadde håpet i venstrekantposisjonen. Alt resulterte i at Baptista ble sendt til sine gamle beilere i London i en byttehandel med José Antonio Reyes som involverte 12 måneders lån for begge spillerne.

 

Som Baptista selv hadde forutsett følte han seg ikke hjemme i Premier League. Det ble 10 mål på 35 kamper for Arsenal, men som et resultat av spillerens egen vilje returnerte han til den spanske hovedstaden da låneperioden opphørte. Ting hadde da forandret seg i Madrid da den nye treneren Bernd Schuster alltid hadde hatt et godt øye til brasilianeren. Det førte til at han fikk spille fast i favorittposisjonen sin som offensiv midtbanespiller gjennom hele sesongen 2007/2008. Når også Zidane hadde lagt skoene på hylla og en Guti som var på hell av sin karriere, så ting igjen lyst ut for Beistet. På tross av å ha avgjort El Clascio mot Barcelona på Camp Nou med kampens eneste scoring og en serie med gode kamper ble Baptista igjen satt ut av laget. Nå hadde Beistet fått nok og satte sine øyne på potensielle destinasjoner for neste sesong.

 

AS Roma slet lenge med å finne spilleren som skulle komplettere angrepsrekken forran sesongen 2008/2009. Etter å ha misslyktes i å hente Adrian Mutu fra Fiorentina ble Baptista spilleren alle ønsket seg i hovedstaden. Den 14. august kunne klubben glede sine fans ved å annonsere Beistets ankomst fra den spanske hovedstaden for omlag 9 millioner euro og det knytter seg store forventinger til hva den teknisk brilliante jernmannen fra Brasil kan utrette for Giallorossi de kommende årene.