Luciano Spalletti

 

Luciano Spalletti er et taktisk geni som vet hvilke knapper han skal trykke på for en seier. Spalletti er en leder som har veldig bra kontakt med sine spillere. Han er den rette personen når det gjelder å skape god stemning i stallen. Han er en leder både på og utenfor banen som opptrer profesjonelt og åpent med alle han kommer i kontakt med.

 

Taktikeren hadde en mindre suksessrik karriere og spilte for det meste for småklubber i Serie C. Han endte sin aktive karriere i Empoli og Serie C i 1993. Han ble et del av trenerteamet til Empoli etter han la opp. Han fikk sin første store utfordring da han som 35-åring i 1994 måtte «steppe inn» in som midlertidig trener etter at hovedtrener måtte pakke sine saker og gå.

 

Men en ny hovedtrener på plass ble Spalletti ansatt som juniortrener. Med kun ett år som juniortrener ble han ansatt som hovedtrener for et Empoli lag som slet tungt på begynnelsen av 90-tallet. Han førte Empoli fra Serie C til Serie A på to sesonger etter to strake opprykk. I sin debutsesong i Serie A stod Spalletti for nok en bragd da han sammen med Empoli beholtd plassen i Serie A med en imponerende 12. plass.

 

Deretter gikk ferden til Sampdoria, Venezia, Udinese, Ancona før det igjen ble Udinese. Det var her Spalletti virkelig fikk fart på sin karriere. I løpet at tre år klarte han å bygge et lag som var vant til anonym tilværelse midt på tabellen til et lag som endte på 4. plass og skulle spille Champions League. Noe Champions League ble det imidlertid ikke på Spalletti. Han ble ansatt som hovedtrener for Roma sommeren 2005.

 

Roma hadde slitt tungt det siste året og hadde skiftet trener hele fire ganger. Stemningen i garderoben var ikke topp. Spalletti hadde en stor jobb foran seg. Frank Rijkaard brukte hele seks måneder på å få Barcelona under kontroll. Hvite flaggene ble erstattet med seier etter seier. I Roma var ikke de seks første månedene noe imponerende resultatmessig. Roma var helt klart på bedringsvei spillemessig. Fra «Rosella vattene» bannere på Olimpico gikk Roma til 11 strake seire og rekord i Serie A. Optimismen var tilbake. Spalletti hadde gjenforent familien.

 

2006/07 ble en minneverdig sesong for Spalletti. Roma vartet opp med festfotball store deler av sesongen og avsluttet det hele med Coppa Italia triumf mot Inter i april. Dette var Spallettis første store trofé. Vi kan allerede konstatere at det vil bli langt fra det siste.