Maarten Stekelenburg

Vår vakre klubb har, i det minste så lenge undertegnede kan huske, hatt en keepersituasjon som best har kunnet karakteriseres som ustabil. Ustabiliteten har manifistert seg både i uforutsigbare valg av førstekeeper, uendelige skader og ikke minst i selve prestasjonene. Siden Franco Tancredis dager har vi hatt flere håpefulle som har tidvis har vist glimt av storhet, men som til syvende og sist har skuffet av ulike grunner. Personlig har jeg hatt spontane kjærlighetsforhold til mange av målvaktene opp gjennom årene. Ivan Pelizzolis strafferedning i den smått legendariske 4-0-seieren mot Juventus en februarkveld i 2003, Donis lange kropps usannsynlig rakse fullstrekkshopp som han noen ganger hentet ut fra ingenting, og ikke minst den skadeforfulgte Julio Sergio, som alltid spiller med hjertet på utsiden av drakta, og som var mye av grunnen til at lo Scudetto kom så nært i sesongen 2009/2010. Men sannheten har alltid vært dette: Med all respekt for Antonioli fra gullsesongen 2000/2001, har vi ikke på 20 år sett en keeper som virkelig har overbevist som den utvilsomt rette mann for å vakte de gulrøde stengene på sikt.

Mange mener derimot at denne epoken er over, og at vi nå har all grunn til å forvente storhet, og ikke minst stabilitet, fra mannen som har blitt sammenlignet med Edwin Van der Saar ved flere enn èn anledning. Maarten Stekelenburg kan vanskelig sies å være noe annet enn sommerens Mercatohøydepunkt, og Sabatinis aller mest imponerende trekk. Ikke bare fordi han kanskje er den eneste spilleren alle var enige om at var rett mann for jobben, men også på grunn av den smått utrolige prisen på 6,325 millioner euro. Ønsket av økonomiske giganter, er denne overgangen sett på som den beste og den tryggeste.

Om denne tryggheten er falsk eller ei gjenstår selvsagt å se. Amsterdam er en by med tradisjoner og Ajax er ingen lilleputtklubb, men Roma som by, kultur og klubb er en institusjon, og italiensk fotball er en evigvarende episk fortelling hvor media er ubarmhjertig, og hvor Curva Sud både kan være din beste venn og din verste fiende. Stekelenburgs evner er dog ikke til å diskutere bort. Gutten som ankom talentfabrikken i Amsterdam som 15-åring har blitt en mann med en velutviklet lederevne og ro, med et godt blikk og en god teknikk både med hender og ben. Han har også en VM-finale bak seg, og er det soleklare førstevalget på landslaget som per dags dato står som nummer 1 på FIFA-rankingen. Nederlandske Eredivisie har han også vunnet, og hans ambisøse natur gjør at mannen på 198cm er moden for sin karrieres neste steg.

Vi ønsker Maarten lykke til, og er sikre på at vi i 28-åringen fra Haarlem har gjort fotballeuropas største mercatokupp i sommer.